Референдумът за промяна на изборните правила може и въобще да не се състои. Причината – невалидни се оказаха над една пета от подписите в подкрепа на допитването.

Така при внесени от инициативния комитет на проф. Георги Близнашки 571 612 парафа, 108 286 отпаднаха и 36 674 не стигат за преминаването на границата от 500 000, при която Народното събрание е задължено да насрочи референдум. Това става ясно от цитиран от „Труд” протокол на ГРАО, където трябваше да бъдат проверени подписите.

Най-много са невалидните ЕГН-та във формулярите – 63 296. Над 22 000 са сгрешените адреси, а над 17 000 – повторените имена.

Подписите бяха събрани изненадващо бързо, след като към инициативния комитет и „Ранобудните студенти” се присъединиха и местните структури на ГЕРБ. Допитването се базираше на конкретни предложения на президента Росен Плевенлиев за евентуално въвеждане на мажоритарен вот, електронно и задължително гласуване.

Целта беше референдумът да се проведе заедно с европейските избори, но това не се случи. Това доведе до критики към управляващите от страна на опозицията вътре и извън НС.

Според всекидневника, председателят на парламента Михаил Миков е разпределил казуса в правната комисия на НС. Тя в рамките на месец ще реши дали да има референдум.

ИМП поиска „граждански контрол” на валидните подписи

Институтът за модерна политика настоя служба ГРАО и Народното събрание да въведат възможност за проверка на гражданите дали не са включени в подписката за провеждане на референдум. От неправителствената организация (от чиито редици излезе подкрепената от БСП за шеф на ЦИК Ивилина Алексиева-б.р.) посочват, че към момента не се проверяват формулярите за еднакви почерци.

Институтът, ръководен от бившия „царски” депутат Борислав Цеков, настоява за създаване на система за проверка на парафите, аналогична на тази на ЦИК, с която всеки гражданин можеше да разбере дали личните му данни са били използвани неправомерно за регистрацията за участие в евровота на партия, коалиция или независим кандидат.

Организацията аргументира искането си със „създадената добра практика” около системата на избирателната комисия. Тестови низове в нея с еднакви ЕГН-та в подкрепа на една или друга партия създадоха скандал, а освен това всеки потребител можеше да направи неограничен брой проверки – предпоставка за тормоз на служителите от страна на техните началници.