Оценката на Ахмед Доган за Балканската война е погрешна и провокативна, заявиха от парламентарната група на ГЕРБ в декларация, прочетена в Народното събрание. В неделя лидерът на ДПС заяви, че е необходим нов общ прочит на историята по отношения на историческото събитие с участието на историци от всички балкански страни, участвали в нея.

В коментар на казуса с неизбирането на ген. Васил Делов за почетен гражданин от общинския съвет на Кърджали той допълни, че това е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, определени по-късно като различни вариации на възродителен процес.

"За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята”, казаха от ГЕРБ.

Звън от политическата камбанария на ДПС

От ГЕРБ отчетоха, че не се изненадани от това, че Доган използва така наречения възродителен процес като клише за обвинение, тъй като „тази теза, произнасяна от политическата камбанария на ДПС, винаги започва да звучи, когато наближат избори”.

Движението не закъсня с отговора си, изтъквайки, че лидерът им не е бил разбран. „Общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, а обратното – немитологичен, истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития”, каза Лютви Местан.

„Вие прибягвате до елементарния трик да замените израза „общ прочит” с „нов прочит” на историята, за да разгърнете тази анти-ДПС истерия, на която сме свидетели. Има огромна разлика между общия прочит на историята и новия прочит на историята, за който говорите вие, и за който не сте чули нито председателя на ДПС, нито който и да било народен представител от ДПС”, коментира още той.

Заряд за политически батерии

По думите му „истерията” след коментарите на Ахмед Доган показвала проблем с политическия ресурс на управляващата партия, която имала нужда от нова енергия, за да зареди поизхабените си политически батерии. „Само че ДПС не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия”, отбеляза Местан.

Ден след като и лидерът на БСП Сергей Станишев застана срещу Доган по темата, определяйки оценката му като "непремерена, погрешна и неприемлива", левите депутати в парламента се въздържаха от еднозначна позиция. Според тях както изказванията на Ахмед Доган в Кърджали са погрешни, непремерени и неприемливи, така и обратните реакции са в полза на разделението и не работят за интереса на България.

„Целта беше да се стимулира това, което се случва днес - да се разделим, да замъглим съзнанието на българските гражданите от истинските проблеми, които трябва да решаваме ние – народните представители”, каза Димчо Михалевски.

Разговор за щуротии

Веселин Методиев от Синята коалиция пък коментира, че когато политици си присвояват компетентност на историци, резултатът е, че никой не иска да слуша за история. „Тази злоупотреба на полето на историята, която се върши от абсолютна некомпетентност, говорят се щуротии, има само един единствен ефект – изборите догодина”, каза още депутатът.

Изявлението на „Атака” по темата очаквано бе крайно. „Тезата за общия прочит е теза за въвеждане на новия османизъм в България и оневиняване на чудовищните престъпления срещу онези хора, които са били втора категория, и връщането им назад”, каза проф. Станислав Станилов.

Думите му: „Не е работа сръбско-българските отношения и македонския въпрос да го коментират турци и турска националистическа партия”, дори накараха председателят на парламента Цецка Цачева да му направи забележка, изтъквайки, че в пленарната зала присъстват само български граждани.

След дебата в парламента ГЕРБ реагираха и на местно ниво. От пресцентъра на партията заявиха, че съветниците им няма да участват в извънредната сесия на местната власт в Кърджали и за разлика от БСП, няма да играят ролята на дежурния глашатай.