След като в интервю за bTV се зарече, че няма да допусне мащабно строителство в Национален парк „Пирин”, министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви и на пресконференция в Банско, че за природата риск няма.

„Един от най-сериозните аргументи, които чувам, е че 48% от територията на НП „Пирин” ще бъде застроен. Всъщност НП Пирин с изменението, което беше направено на 28 декември, се разрешава строителство само в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0,6% в ски зоната в Добринище. Така че говорим за 2,6%, като тук става дума единствено и само за спортна структура и никакво друго строителство”, категоричен беше Димов.

Кметът на Банско Георги Икономов подчерта, че с решения на ВАС е изяснено, че в защитени територии може да се строи спортна инфраструктура.

Двамата повториха и друго, казано по-рано от Димов пред bTV – промяната в Плана за управление на парка не се нуждае от екооценка. Такава щяло да има в устройствения план, по който сега общината трябва да работи.

„Зелените не са специалисти по териториално устройство и не е нужно да знаят точно кои планове трябва да подлежат на тази оценка, но пък ако знаят и злоупотребяват с това нещо просто дават погрешна информация, още по-зле”, отсече Георги Икономов.

Кой разпространява противоречива информация?

Природозащитните организации отговориха, че не те подават погрешна информация.

"Създавайки противоречие и противоречиви режими, те допускат корупция, нарушаване на правила и закони. Да, законът абсолютно категорично казва - забранено е строителството на нови спортни съоръжения, т.е. и на ски писти, да, съдът има противоречива практика в това отношение. Всеки знае обаче какво представлява, за съжаление, българският съд, но законът е ясен", коментира екологът Андрей Ковачев.

Искането за оставка на министъра остава, а следващият протест ще бъде 4 януари.

И... пак опашки

В часовете преди пресконференцията в медиите се появиха снимки на опашки от чакащи по зелената трева и рехавия сняг да се качат на лифта за ски зоната в Банско.

Снимка: БГНЕС

В социалните мрежи има твърдения на еко активисти и редови потребители, че съоръжението нарочно работи с ограничен капацитет в някои дни, за да се използва като пиар за строеж на втора кабинка над Банско. Концесионерът категорично отрича да има такава практика.