Не мисля, че някой със здрав разум може да си мисли, че ще се застроят 200 кв. км в НП „Пирин“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти във връзка със строителството в Национален парк „Пирин“, предаде „Фокус”.

„Никой не си мисли, че подобен тип строителство е логично. Паркът е 400 кв. км, половината от него е 200 км. Брюксел е 160 кв. км. Не мисля, че някой със здрав разум може да мисли, че ще се застроят 200 кв. км. в Пирин“, допълни министърът. 

Еко организациите обаче атакуват разрастването на ски зоната и с довода, че огромни горски територии може да станат обект на сеч – без след това там някой да строи хотели, писти или лифтове.

Според Димов зимният туризъм трябва да се развива и България може да стане ски дестинация: „Тук разбира се, говорим за Пампорово, за Витоша, а защо не и за други места. Това е свързано с определен тип разрешения и определен тип инвеститорски интерес. Такъв в момента не е заявен, но Банско е ски зона, която е нормално да се развива. Така по същия начин трябва да възстановим и Витоша”.

Той отново подчерта, че спортна инфраструктура ще има само върху 2% от територията на парк „Пирин”.