Никога под никаква форма към мен и към българското Министерство на отбраната не е постъпило искане за разполагане за постоянно на американска техника. Това каза военният министър Николай Ненчев пред журналисти в парламента, предаде БГНЕС.

„Ученията и разполагането за постоянно на тежка американска техника са различни неща”, каза още министърът, като поясни, че става въпрос за планирани от години тренировки, които се провеждат в момента. „Всичко останало нито е коментирано, нито е постъпвало към мен като предложение”, допълни още Ненчев.

Предвидени са учения в Ново село, където ще има подготовка с 2 танка, 4 машини „Страйкър”, 60 военни от сухопътни войски на САЩ, 120 души инженери и 50 броя строителна техника. От българска страна ще участват 850 военни и 14 танка.

На Граф Игнатиево ще се проведе учението „Тракийски орел”, в което ще се включат 11 бойни самолета, 3 транспортни и 300 военни на САЩ. От наша страна ще вземе участие целият български състав.

На 3 юли предстои учение „Бриз 2015”, като в него ще участват кораби на НАТО.

На въпрос дали разполагането на техника в страната е, за да се предотврати евентуална агресия от страна на Русия, Ненчев поясни, че целта е и такава. „В Брюксел бяха обсъдени и програмата и намеренията на г-н Путин да засили своята ядрена програма, което е силно обезпокоително”, добави още той.

Ненчев поясни, че няма противоречие между неговите думи и думите на американския му колега Аштън Картър, тъй като става дума за различни неща.