Недостатъчно, но не и малко – така първата партия в държавата ГЕРБ оцени свършеното през трите си години управление. В графата „плюсове” председателят на парламентарната група Красимир Велчев записа данъците, които не били увеличени, пенсиите, които не били намалени, и съкращенията, които не били толкова големи.

„Каквото може се прави”, каза още лидерът на ГЕРБ в Народното събрание и се съгласи, че има хора в тежко положение, но правителството се опитва да подпомогне социално слабите след увеличаването на тока. Според него няма управляващ, който да не иска хората да получават високи заплати и пенсии, но въпросът е докъде може да се разпростре една държава. А „малка” България била зависима от икономиката на Европа.

Затова и оценката за икономическата политика на България давали ЕС и Европейската банка, добри отзиви от опозицията обаче Велчев на очаквал.

„Наистина никога не е имало в политиката ясни критерии за свършена работа. Винаги едно нещо, което се вижда от управляващите, че е правилно, от опозицията не го одобряват”, подчерта той.

Тотално разминаване на светогледа

Оправдавайки думите му за разликата във вижданията, групата на Коалиция за България излезе с декларация, в която коментира даденото от ГЕРБ в социалното подпомагане като „нищо, но от сърце”.

„ГЕРБ обеща европейско развитие, доходи и стандарт на живот. За съжаление резултатите коренно се различават от обещаното. Правителството на Бойко Борисов допусна катастрофален срив в заетостта, висока безработица, обидно ниски доходи, крайна бедност, сурови материални лишения, несигурност за бъдещето и отчаяние в ежедневието на българските граждани”, заяви председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев.

„Червените” обобщиха своята оценка на тригодишното управление като „пълен провал”: „Управлението на кабинета „Борисов” излъга българското общество и продължава да го заблуждава и манипулира за действителното състояние на държавата. Вместо европейско качество на живот, ГЕРБ сложи котва на социалното развитие на България, забрави за очакванията на българските граждани и се подигра с надеждите им”.

Европа - камък в двора на управляващите

Европа се оказа „камък” в атаката на опозицията по подобие на поговорката „с твоите камъни по твоята глава”.
„Доходите не станаха средноевропейски, а се замразиха. Престъпността също не беше преборена. Единственото нещо, което може да се каже, е, че строенето на магистралите върви”, заяви Четин Казак от ДПС.

По думите му колкото по-рано има избори, толкова по-добре за България, тъй като ситуацията прогресивно се влошавала. „На следващите редовни парламентарни избори очаквам народът да си каже тежката дума. Даваме лоша оценка за това правителство – обещанията не бяха изпълнени”, каза Казак.

Амнезия сред националистите

И докато от ДПС вадиха неизпълнените обещания на ГЕРБ, от „Атака” изобщо не си спомниха за такива.

„ГЕРБ представиха виртуална управленска програма, която изчезна и сега не може да се отчете реално какво са изпълнили и какво не”, заяви Волен Сидеров. Неговата партия се прояви като подпорна стена за кабинета „Борисов” в началото на управлението му, но с времето поддаде.

Оказа се, че националистите били подлъгани от обещания за разваляне на монополите, сваляне на новините на турски език от държавната телевизия и обезщетение на българските бежанци от Одринска Тракия.

Назад сред „важните” неща за „Атака” остана провалът на правителството в осигуряване на по-висок стандарт. „Всички намерения на ГЕРБ се провалиха. Няма изпълнение на очакванията на българския народ, това, което българите възложиха на Борисов, лично на Борисов, защото той фокусира тяхната надежда, не се случи”, коментира Волен Сидеров.