Служителите на затворите излизат на протест на 1 септември. Настояването им е да няма 12-часови смени, а да останат по 24 часа.

Служебният правосъден министър днес влезе зад решетките, но не за дълго и без присъда - а за да се срещне със служителите на Ловешкия затвор. В болницата му показаха новата си апаратура.

Затворниците не успяха да го доближат, вместо това отправиха своите послания през прозорците на стаите си.
„Мизерия до безобразие. Ето вижте - крака на насекоми. Дават ни закуски с изтекъл срок на годност”, оплака се лишен от свобода.

И други оплаквания се чуха, но от надзирателите, които ще излязат на протест на 1 септември, за да не се допускат 12-часови смени: „Голяма част от хората пътуваме. Ние сме от Плевен, пътуваме до Ловеч, двойно повече идваме. Има хора и от по-далече”.

„Няма как да очакваме служебното правителство да реши финансовите проблеми, които съществуват много години. За часовата ставка - водим преговори изключенията да се поправят, но това е международен стандарт”, отговори Иванов.

По думите на министъра министерството на правосъдието ще се опита да осигури финансиране по линия на европейските фондове за професионалното образование на лишените от свобода, за да могат излизайки от затвора да бъдат конкурентни на трудовия пазар, а не да се връщат към престъпна дейност от необходимост.

Той обясни, че проблеми има и с издръжката на затворите, за която не стигат 13 милиона лева.

Министърът посочи, че в момента се водят разговори с Министерството на финансите за част от финансовите проблеми на затворите, които търпят решаване в рамките на следващите 2 месеца.

На тръгване министърът влезе и в училището на затвора, но стаите му се оказаха празни - заради ваканцията.

Срещнахме единствено Петър - с минало на наркодилър, а сега - библиотекар. С любим автор и книга: „Паулу Коелю - „Войнът на светлината". Защото е написана страничка по страничка като поговорки. Да не се отказва човек. Дори и да е на ръба, да не се предаваш никога”.