Разногласията дали да бъде актуализаиран държавният бюджет затвърдиха облика на парламентарно говорене, славещ се с не особено висок изказ (Лютви Местан - изключение – бел. ред.), и на финала на съществуването на 42-то Народно събрание. В спора от трибуната стана ясно, че ГЕРБ и ДПС са единни в подкрепата за ремонта на бюджета, а БСП – ще гласуват "против". Стана ясно още кой с кого се е целувал и кой не е. Огласени бяха и „предателите”.

Препоръката за актуализация на държавния бюджет бе отправена вчера от президента Росен Плевнелиев, заедно с още две – да се увеличат правомощията на служебния кабинет и да се решат банковите въпроси. Социалистите обаче видяха в това превишаване на конституционните задължения на държавния глава.

„Въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета, истината е, че няма причини за радикални промени в бюджета на държавата към настоящия момент”, заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. Същата теза се повтаря от колегите му от дни, бе споделена и от Таско Ерменков в „Тази сутрин”.

„Разпускането на парламента не означава разпускане на парламентарната система и заменянето й с президентска. Нека оставим на българския народ да каже кой е най-достоен да се заеме с решаването на въпросите за БНБ, дълговете, бюджета”, подчерта Мерджанов.

Думите му предизвикаха реакция от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който рядко говори от трибуната, за разлика от редовния му кулоарен брифинг: „Дайте поне да приемем бюджета на вашето правителство, това е огромен компромис, който правим. Ако и него не искате, на вашето правителство, да си гласувате бюджета, трябва да ни обясните как вашето правителство е изкарало една година”.

След това бившият премиер представа хипотетично бъдеще: „Представете си, защото никой от нас не знае как ще минат изборите. ГЕРБ има 90 депутата, вие сте първа, ДПС втора, трета. Отказваме да вземем мандата и вие пак ще трябва да правите коалиция. Представяте ли си, г-н Мерджанов, как ще ви се подигравам, ако тогава внесете тази актуализация”.

Върна се и към миналото, проявявайки силна памет: „Не аз се целувах на „Орлов мост”, не аз. И не аз съм виновен, че ДПС се държат много по-отговорно от вас. Това ми е проблем, защото всеки ден трябва да обяснявам, че не съм в коалиция с тях. Не съм виновен, че разумът е такъв и надделява”.

Последва и позицията на ДПС, като продължение на подкрепата на кабинета „Орешарски”. „Ние ще подкрепим в зала изменението на Закона за държавния бюджет, както и изменението на Закона за НЗОК. ПГ на ДПС води много ясна и последователна политика във всички области, в това отношение и по отношение подкрепата на кабинета „Орешарски”. Вече 13-и месец стоим твърдо зад кабинета. Актът на изменение на бюджета е даден като законодателна инициатива само на кабинета и бламирането на гласуване на актуализацията е бламиране на кабинета. ДПС няма да бламира кабинета „Орешарски”, като не гласува актуализацията на бюджета. Не ДПС върши предателство към този кабинет, а Коалиция за България”, заяви Йордан Цонев.

Вече извън пленарна зала Борисов за пореден път отрече ГЕРБ и ДПС да действат в сътрудничество. „Просто това са две неща, които се оказа, че двете партии ги искат. И актуализацията на бюджета, и Кристалина Георгиева. Изведнъж тези, които се целуваха на „Орлов мост” - Станишев го няма, ем си е в България, да даде обяснения, г-н Местан го няма и аз трябва да отговарям защо една година ни стопиха нервите”, допълни той.

Лидерът на ГЕРБ отново каза, че коалиция с ДПС няма да прави, но "ако се наложи да се спасява държавата", двете партии ще взимат заедно важни решения. "Това не значи, че не можем да бъдем толерантни като политически партии и това сме длъжни да го направим, все пак етническият модел е важен за България", заяви Борисов.

Междувременно в зала бе гласувано извънредно заседание на парламента на 29 юли, на което да разгледани актуализация на бюджета на НЗОК и актуализация на държавния бюджет.

В знак на протест след това решение социалистите напуснаха пленарната зала. В кулоарите на Народното събрание Корнелия Нинова коментира, че „в настоящия парламент се формира ново мнозинство – между ДПС и ГЕРБ в подкрепата на исканията на президента”. От БСП, определиха тези искания като противоконституционни, тъй като прехвърляли върху служебното правителство правомощия, което то няма по Конституция.

"Коалиция за България" настоява Орешарски да изтегли от парламента внесеното предложение за актуализация на бюджета и отново да се прецени от експертите дали има нужда от нея, обяви също така Нинова. Още днес от левицата щели да поискат среща с премиера в оставка с цел да го убедят да изтегли актуализацията.