Сянка на съмнение върху премиерската повеля за връщане на бонусите постави депутатът от БСП Румен Петков. Той нарече създалата се ситуация „пир с екстри по време на чума” и обвини за това липсата на правила в управлението.

„Не съм убеден, че всички ще си върнат бонусите. Нали разбирате, че това е абсурд? Липсата на правила е смущаващото. Фактът, че министър-председателят и неговите министри не са знаели че се взимат такива бонуси е смущаващото”, коментира бившият първи в МВР.

Той направи кратка ретроспекция, като припомни, че през 2008 година Тройната коалиция, осъзнавайки нередността на допълнителните облаги, е прекъснала практиката със законови промени. После обаче „някой тихичко и тайничко” ги възстановява, което говори „за липса на морал, за липса на политическа воля, за един манталитет, в който всички някъде встрани са виновни, но ние сме в бяло”.

Петков бе категоричен, че „така държава не се управлява и когато човек каже „А”, трябва да има куража да чуе „Б”-то от друго място”. Той допълни, че не е против взимането на бонуси, но по обявени пред обществото правила: „Ако има ясни критерии, ако е публично огласяване, аз не виждам нищо лошо”.

Времето, когато „бонус” се наричаше „участие в борд”

Диалогът между управляващи и бивши първи в държавата по темата „ние-те” бе продължен по традиция и в актуалната скандална точка от дневния ред на България. Удареният по слабото място „бонус” кабинет на Бойко Борисов не пропусна да посипе сол в раната „участие в борд” на Тройната коалиция.

За да направи болката по-сладка, Румен Петков заяви, че е много пресилено, дори изключено, твърдението министри от социалистическата партия да са били в управата на 7-8 борда. Той лично за себе си отчете, че не е изпълнявал подобна функция, не се е възползвал и от командировъчни като един от най-често пътуващите в страната министри.

Бившият лидер на МВР за пореден път не се съгласи с подетата от правителството линия на оправданието и я иронизира, вкарвайки исторически нюанс: „Аз си спомням още при хан Аспарух какви бяха нещата… Не може постоянно да се оправдаваш с онези 4 години. Когато се оправдаваш постоянно с вчерашния ден, когато се опитваш да обясняваш всичко със събития, случки и личности, които са вън от теб и твоя кръг, нищо добро не може да последва за държавата. Нещата се случват сега и днес. Не се прави така”.

Според него управлението не се движи от решаване на въпрос към следващо решаване, а от един гаф към друг. По негово време обаче ситуацията била различна: „Не мисля, че при нас нещата са вървели от скандал на скандал. Не мисля, че ние сме съпричастни към голямата част от скандалите, които някой се опитваше да ни натрапи”.

Той даде и няколко примера в подкрепа на опозиционното си мнение: „Нима сблъсъкът изпълнителна власт и съдебна система е измислен? Нима това, че няма движение на пенсии и заплати е измислено? Според министрите България е в цветущо състояние, улицата обаче говори друго. Такива гафове, каквито има в системата на здравеопазването… Ние сме на път да се сдобием с четвърти здравен министър за три години. Така че да сравняваме ситуацията тогава със ситуацията днес, не е сериозно”.

Човекът, който казва: „Добре дошли на „Позитано”!

И от съветите към правителството до съветите към „другарите” Румен Петков си пожела „една силна политическа партия, която да участва в управлението на страната”. Той не скри, че Столетницата не е в най-силните си години, но очерта някои линии, следването на които биха я извадили от позицията на вечно втора. „Трябва да направим промяната, която да покаже, че можем да формираме политика, да бъдем градивни, да излъчваме сила. Да покажем на себе си, че сме реална нужда на България и алтернатива на управлението днес. Да се обърнем към хората за тяхното доверие”. Така депутатът видя обръщането на политическите сили на улицата, където в момента червените държат около 16%.

По думите му в партията реалният дебат не е „Първанов или Станишев”, а да се покаже, че може да се реализира политика: „БСП трябва да има самочувствието на политически лидер, на партия, на чийто гръб са се катерили не един и двама юнаци”.

„Не ни прилича като нация да забравяме кои са пролели кръвта си за нас”

Критичен и към президента, Румен Петков изрази възмущението си от тържественото слово на Росен Плевнелиев по повод 134 години от Освобождението на България. Използвайки услужливата си памет, той отбеляза няколко пропуска в речта – липсата на Русия и Турция.

„Не ни прилича като нация да се направим, че сме забравили, че тези хора са пролели кръвта си. Това е лош знак. Ако сме народ, който има историческа памет, ако сме народ, който може да каже: „Благодаря!”, съм сигурен, че ще имаме добър утрешен ден. Но когато ние пропускаме да кажем под чие робство сме били 500 години, когато пропускаме да кажем, кои са дали живота си, за да ни освободят – това не е добър и човешки, и политически знак. Това не говори за национално достойнство”, завърши Петков.