БСП и ДПС се уплашили от опозицията в лицето на ГЕРБ, а не от протестиращите, и затова вчерашното пленарно заседание е било прекратено. Това обяви в декларация от името на ПГ на най-многобройната парламентарна група Цвета Караянчева в четвъртък.

Преди ден депутатите на два пъти удължаваха работното си време с идеята да гласуват актуализацията на бюджета, но малко преди 17.00 часа заседанието беше прекратено, без точката да бъде изчерпана докрай. След като предложението на социалистите беше прието, председателят на НС Михаил Миков заяви: „Все повече хора се събират отвън”.

Според Цвета Караянчева, цитирана от БТА, управляващите са решили да си тръгнат по-рано не защото се страхуват от протестиращите, които повече от 40 дни са пред НС, не и заради гузна съвест, единственото обяснение било притеснение от опозицията в лицето на ГЕРБ.

Такова поведение, по думите й, се казва "гьонсуратлък". „Спрете да се държите като девици в изповедалня, обяснете защо искате да теглите този заем, който ще плащаме ние, децата, внуците ни, за какво точно ще се използва въпросното финансово задължение”, призова Караянчева по време на дебата по актуализацията на бюджета, която бе приета по-късно.

Според нея хората няма как да повярват на управляващите, защото до преди месец те са обяснявали, че имат лостове да се справят с кризата и са се усмихвали от екрана "като шоколадови вафли". „Първите месеци”, продължи Караянчева, „назначавахте ваши хора, вместо да се съсредоточите върху събирането на данъци и акцизи, върху борбата с корупцията и контрабандата, тръгнахте да уреждате партийни членове”. И отбеляза, че само за месец данъчните приходи са намалели със 110 млн. лв. , но не това е приоритет за властта, а ДАНС и СРС-тата.

Цвета Караянчева
Снимка: Ладислав Цветков

„Ако парите не стигат, как ще обясните увеличението с 30 на сто на заплатите на новоназначените областни управители, вкарахте ваши партийни функционери в бордовете на директорите на държавни фирми и болници”, обърна се към мнозинството в пленарната зала Цвета Караянчева. Тя упрекна управляващите и, че разделят хората на софиянци и провинция, управляват на гърба на "палките и щитовете на полицаите" и имат нахалството да кажат, че при предишното правителство хората не са могли да гъкнат.

„Жалки са напъните ви да обвинявате протестиращите в агресия, кмета Фандъкова - в пристрастия, а Бойко Борисов - във всички земни грехове”, прочете още в декларацията Караянчева.

И обобщи: "Полифонията е обратното на комунизма, невъзможно е всички ноти да са равни и важни по важност. Обърнете внимание за полифонията на протестите".