Христина Христова бе преизбрана за председател на НДСВ. Това стана на шестия конгрес на "жълтите" в София. Тя бе избрана с 448 от 642 гласа.

По-рано в свое изявление пред делегатите Христова увери, че НДСВ ще се готви за самостоятелно участие на парламентарните избори догодина. "Партията набра енергия след местните избори и това ни дава надежди за успех", допълни лидерът на политическата формация.

Христова имаше само един опонент в борбата за председателския пост - столичният общински съветник от НДСВ Любка Качакова, която бе подкрепена от 189 делегати. По-рано председателят на Контролния съвет Минчо Спасов и проф. Огнян Герджиков си направиха отвод, с което разчистиха пътя на двете дами за пряк дуел.

Христина Христова обяви в речта си пред съпартийците, че политическата формация не е затворила врата на бившия й кадър Меглена Кунева, въпреки че тя се яви на президентските избори сама. Други политически субекти, с подобни ценности също ще бъдат приемани като партньори.

Снимка: БГНЕС

„НДСВ трябва да остане в центъра. Все повече ще идва времето на коалициите, въпреки че една партия сатанизира подобна форма на управление”, каза още лидерът на „жълтите”.

Тя нападна остро ГЕРБ, като определи последните три години като „черна дупка”. Закриват се работни места, чупим рекорд след рекорд по отношение увеличение на безработицата, управлението мисли само в магистрали и милиарди, а не обръща внимание на младите хора, заяви Христова.

България - г-н Никой в ЕС

Подобна критика за водената към момента политика в страната отправи и бившия външен министър Соломон Паси. По думите му имало огромна липса на дългосрочна визия за развитие, а вместо това в управлението битувал популизъм.

„България е г-н Никой - свидетел на това, което се случва в ЕС. Свидетел на латински е „тестис”, а страната ни иска да бъдем орган на ЕС. По подобен начин ние не знаем и какво правим в НАТО”, каза пред делегатите на конгреса Паси. Според политика НДСВ е призвано да промени тази ситуация, но не самостоятелно, а в една мощна коалиция.

Мнение за развитието на жълтата партия изказа и бившият финансов министър Милен Велчев. По думите му има нужда от нови лица и презареждане. Той призна, че политиците у нас завиждат на движението на Меглена Кунева за растящата му популярност, но тя създава впечатлението, че може да предложи нещо различно, защото е била "извън калния тепих на българската политика".