ГЕРБ майсторски метна примката на вота около врата на Реформаторския блок. Уж се вслушаха в съвета на Кънев и Кунева, уж Протестната мрежа се обаждала лично на Генерала. Това се казва в декларация на НДСВ по повод на последните политически събития в страната.

Според жълтите, няма съмнение, че вотът на недоверие към кабинета в този му нов вид е само ПР акция на Борисов.

„Първо – създава впечатление за политическа активност, второ получава безплатно ТВ време, трето, със сигурност по-важно за ГЕРБ от изброените преди това – отвоюва си несигурния електорат от евентуална подкрепа за Реформаторския блок. В края на краищата защо да подкрепят блока, щом с ГЕРБ действат по една и съща политическа линия? Конструкцията ГЕРБ + реформаторите е упорито отричана от уж новото дясно обединение, но пък достатъчно защитавана с действия и признания от страна на един от водещите лидери. Радан Кънев досега не зазижда вратите към ГЕРБ, търси тактически общи ходове за сваляне на правителството и дори насочва ГЕРБ какъв вот да иска в парламента”, се казва в позицията на НДСВ.

От партията посочват още, че „Кънев, Кунева и останалите в блока не отговарят на въпроса, зададен вече през медиите – как ще се борят срещу олигархията, ако тръгнат заедно с мафията?! И не си дават сметка, че въдиците на Борисов нямат общо с политиката, а с добре познатите му способи от милиционерското минало. Не си дават сметка, че техният идеологически приятел Борисов един ден трябва да отговаря за СИК, за тъмното си минало, за „Мишо Бирата”, за бюлетините в Костинброд, за Сретен Йосич и т.н.”

Вотът на недоверие към правителството го дадоха хората – още преди 97 дни, с първите мащабни граждански протести. Подчертаваме граждански, защото такива бяха те, преди ГЕРБ и т.нар. Реформаторски блок да сложат юзди на гражданската енергия и да превърнат протеста в политическа манифестация, казват още от жълтата политическа сила.