Новата политическа формация от отцепници от ГЕРБ ще се казва БАСТА, съобщава "Преса".

Бившият депутатът от ГЕРБ Емил Димитров е регистрирал "България за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията" (БАСТА) във фирмения регистър на Софийски градски съд, а бившият министър Мирослав Найденов от своя страна е запазил всички домейни на български и латински с това име, уточнява печатното издание.

Други обсъждани названия на новата политическа формация са били "СТИГА", "Ново начало" и "Независимост". Провокативната БАСТА обаче била избрана и защото на италиански думата означава "достатъчно" и това я прави разпознаваема и в чужбина. По този начин отцепниците искали да кажат не само "баста" на Цветан Цветанов и Искра Фидосова, заради което напуснаха ГЕРБ, но и на страха от тоталитарното управление на Борисов.

В края на август около 100 души се събират в Етрополе, за да приемат учредителна декларация, в която ще фигурират името на новата партия, мястото и датата на конгреса.

Партията БАСТА ще бъде учредена на 22 септември в София от 500 души. На конгреса ще се избере ръководство и ще се приеме устав. Новата формация ще има колективно ръководство от 11 души. "Логиката ни е, че 10 души мислят повече от един. Справка – Бойко Борисов", обясни един от създателите на формацията пред "Преса".

Преди седмица стана ясно, че отцепници от ГЕРБ правят нова партия и са били водени разговори с десетина депутати от партията на Бойко Борисов, които имали нагласата да напуснат ГЕРБ и да съставят независима парламентарна група.