Разпореждане на земеделския министър да бъдат нарязани и предадени за скрап съоръжения на „Напоителни системи” накара БСП отново да размаха искане за оставката на Мирослав Найденов. Според „червените” ще бъдат бракувани 15 000 тона черни метали под формата на тръби и помпени станции.

Само преди месец парламентарната група на Коалиция за България излезе изрази безпокойството си от политиката на Найденов в декларация до премиера Бойко Борисов. Тогава левицата беше провокирана от високите цени на яйцата, хляба и дървесината. По-рано атака срещу министъра дойде и заради назначението на бившия директор в дружеството Георги Харизанов, който се оказа без необходимото образование и със съдебно минало.

„Какво още трябва да се случи, за да си отиде този министър? Не бяха калинки, неизплатени дългове, неизплатени средства на земеделските производители, продажба на дървесина на Стоковата борса”, попита Корнелия Нинова.

По думите й с издаденото от Найденов нареждане се ликвидира българското земеделие. По думите й министърът „лъже”, че попадналите в списъка съоръжения са ненужни и неизползваеми.

Тя обясни, че "Напоителни системи" е сключило договор от 9 февруари за продажба на нестандартен скрап от черни метали. Скандалното в него било заложената неустойка, като за всеки непредаден скрап дружеството ще дължи 200 лева. Според сметките на „червените” „Напоителни системи” ще влезе в дълг от 2 млн. лева, тъй като можело да осигури само 5000 тона скрап.

Колегата й Пенко Атанасов пък призова гражданите да сформират доброволни отряди за защита на напоителните съоръжения.

„Координирана поредна така”

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Това бе коментарът на земеделския министър, който допълни, че вече е изпуснал края, тъй като БСП му искали оставката всеки ден. Той отрече да е издавал заповед за унищожаването на „Напоителни системи”.

„Прилагат един метод – хвърлят обвинения в публичното пространство и след това ме поставят в ситуация аз да се оправдавам. Поредни атаки, целящи да вляза в някаква полемика. Няма да се получи, има си професионално ръководство, което ще отговаря за това, в което са ги обвинили”, каза Найденов.

"Няма да режем клона, на който седим”

Ще предаваме за скрап единствено бракувани тръбопроводи и неработещи помпени станции, заявиха от "Напоителни системи” на извънредна пресконференция. Изпълнителният директор Стайко Ганчев обясни, че практиката, реализирана на Софийската стокова борса, е донесла свежи пари на дружеството, с които са покрити дългове към доставчици.

Той допълни, че голяма част от съоръженията дълго време не са работили, амортизирани са и негодни да извършват напояване – „кошмарен проблем, от който предприятието губи”. Ганчев каза още, че никъде не се демонтират работещи тръбопроводи.

От дружеството уточниха още, че нормата от 15 000 тона, за чието покриване се опасяват от БСП, е реалистична.