Лекция по конституционно право изнесе в студиото на „Тази сутрин” депутатът от БСП Любен Корнезов, видимо засегнат на юридическа тема. „Непослушният” ученик, който цитира и тълкува „неправилно” членове от конституцията, бе лидерът на РЗС Яне Янев. Спорният въпрос бе временната парламентарна комисия, която получи мандат да търси данни за корупция по високите етажи на властта с председател именно Янев.

Създаването й бе последвано от редовната реакция на опозицията – да иска становище от Конституционния съд за легитимността й. Подобна инициатива вече веднъж бе спечелена от левицата и ДПС, след като комисията, която трябваше да разследва помилванията на президентската двойка Първанов-Марин, падна пред висшия съдебен орган.

Пред bTV днес Корнезов изрази убеденост това да се случи отново – този път с Комисията „Янев”. Според него тя била продукт на две причини - политически злоумисъл и юридическо невежество.

По думите му шестмесечният й мандат за работа, който приключва малко преди изборите догодина, има пропагандна цел – да злепоставя политическите опоненти на управляващите.

Корнезов атакува комисията и по друга линия – „фаталния” й 13-членен състав, сред който нямало нито един, постановил присъда, а половината не били влизали в съдебна зала. Без да обижда никой от тези „прекрасни хора”, „червеният” депутат все пак обобщи, че колегите му нямат капацитет да преценяват дейността на съд и прокуратура.

Той постави под въпрос и независимостта на съдебната власт, за която България е критикувана и от Европейската комисия. Намесвайки се малко по-късно в разговора, Яне Янев обясни, че оглавяваната от него комисия няма намерение да се меси в работата на съдии, прокурори и следователи.

„Не става въпрос за разследване на престъпления. Ние ще разглеждаме и установяваме дали има факти и обстоятелства за корупция и корупционни практики по високите етажи на властта”, обясни той, изразявайки недоумение защо БСП са толкова „уплашени”.

Наложи се Янев да обясни и дали ще има разпити на съдии и прокурори – нещо, което Корнезов определи като „абсурдно”. „Няма да разпитваме, но ще викаме хора в комисията да дадат своите писмени и устни обяснения”, уточни лидерът на РЗС.

Отворил папка, Яне Янев цитира член 80 от конституцията, който, според него, позволявал единствено на Народното събрание да изисква документи и обяснение. Думите му обаче засегнаха Корнезов, който е бивш конституционен съдия:

„Член 80 има в конституцията, но той се отнася само за органите на изпълнителната власт. Това го пише във всеки един учебник по Конституционно право, а то се учи още в първи курс”.

По думите на депутата от БСП със създаването на множество органи се създава единствено хаос, а реално работа не се върши. Тук бе и моментът, в който Янев се почувства недооценен и обясни на своя опонент, че като председател на парламентарната постоянна комисия за борба с корупцията е изискал около 300 преписки от прокуратурата, а по тях са образувани повече от 200 наказателни производства.

Лидерът на РЗС обяви още, че е получил обаждане от секретния отдел на деловодството на парламента, в което му съобщават, че го очакват четири папки с около 700 страници документи, изискани от Софийска градска прокуратура. И това било достатъчно основание БСП да се притесняват.

Устремът му накара Корнезов да обобщи с усмивка: „Яне Янев е най-големият следовател и борец срещу корупцията”.