Липсата на къщи, но и липсата на църква за пострадалите от наводнение жители на Бисер разтревожила премиера по време на редовното заседание на Министерски съвет в сряда. Бойко Борисов използвал присъствието на областния управител на Хасково Ирена Узунова, за да разбере дали някой се занимава с ремонта на божия храм в селото, показва стенограмата от срещата на кабинета.

Според обяснението на Узунова в момент пред никого не стоял въпросът за възстановяване на храмовете както в Бисер, така и в съседното село Лешниково. Тя допълва, че се е срещнала с митрополит Галактион за документите по собствеността, а с колегите й от местната организация на ГЕРБ се зали с процедурата по кандидатстване за финансиране на ремонта.

„Действаме по въпроса. Митрополитът каза, че иска да види проектите, които следва да бъдат направени. Много трудно контактувам по тази тема с кмета на Харманли, но се надявам чрез отците, които работят и обслужват тези църкви да постигнем нещо”, дава отчет Узунова на премиера.

Вие няма да изписвате икони. Сиреч – отецът само може да ви благослови и да ви се радва.

Борисов

В името на бързата реакция обаче Борисов й дава конкретен план за действие в ситуацията: „Остави го кмета на Харманли. От това, което видях – покривът, мазилката на църквата, всичко беше паднало. Отиваш, срещаш се с отеца, наемате му една фирма и й прави ремонт. Вие няма да изписвате икони. Сиреч – отецът само може да ви благослови и да ви се радва, ако му смениш покрива, ако олюпената и паднала мазилка се свали и се сложи нова и се боядиса църквата. Това е нашата работа – покривът и мазилката”.

Според премиера няма нужда да се чака и да се преминава през тромава процедура, като лесно могат да се вземат пари от даренията за пострадалото село. По предложената от него схема хората би трябвало да се сдобият с храм за седмица:

„С една дума – наемате фирмата, плащате й, отива и го отремонтирва. Попът само благославя, не е нужно на попа да му вадиш документи, актове. Сигурно половината от църквите в България нямат документ за собственост. Затова от парите, които са дарени от хората, от нашите пари там, които са за къщи – има фонд, изцяло го направете. Пуснете една поръчка, избирате фирмата. Но до месец-два. Не може да построим нови къщи и селото да се въздигне и в същото време църквата да остане в това състояние. Почвате ги и двете църкви по този начин. Повтарям – владиката Галактион ще дойде само да ви благодари. Наемате фирма, пускате поръчка, идва, маха старата мазилка, слага нова, боядисва, сменя покрива, улуците и си отива. Така че тя вътре канонично нищо не прави, за да има проблем”.

За теб е жилището, за мен е вярата, така че паралелно да се прави и едното и другото.

Борисов към Цветанов

След като Борисов намесва използването на дарените средства, в диалога се включва и вицепремиерът Цветан Цветанов с леки резерви по направеното от министър-председателя предложение.

„Понеже парите, които са събрани от даренията и които предостави и нашата партия, ще бъдат за възстановяването на 56 къщи, които вече са бутнати, те бяха компрометирани и за мен е по-важно да осигурим жилищата на тези хора, които загубиха собствеността си”.

В отговор премиерът очертава личните приоритети – неговите и на Цветанов: „За теб е жилището, за мен е вярата, така че паралелно да се прави и едното и другото”. За да не се руши алгоритъмът на възстановяване в района, Борисов иска да му бъде направена сметка колко точно пари ще трябват за двете църкви.

Обещанието на Ирена Узунова е това да се случи още на следващото заседание.

В заключение Борисов се съгласява със съображенията на вътрешния министър, но настоява хората в района да имат място за молитвите си: „Прав е министър Цветанов, че зимата не може да отидеш в църквата, но в същото време като имаш къща и като нямаш църква, пак не е хубаво. Затова да направим всичко заедно”.