Турция живее в постоянно повишен фон на тревожност. Атентатите в Анкара напомниха за тероризма по сериозен начин. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV българският посланик в Турция Надежда Нейнски във връзка с реакциите в Турция във връзка с атентатите в Париж.

По думите й не се шуми много по отношение на взетите мерки, но има засилена охрана на посолствата.

Включването на Турция на страната на коалицията срещу „Ислямска държава” и последните изявления за възможни сухопътни операции, за прочистване на района около сирийско-турската граница допълнително нагнетява тревогата относно терористични актове, изтъкна Нейнски.

„Тук тезата е, че тероризмът е перманентен проблем, който може да бъде ограничен, но е трудно да бъде решен напълно и трябват постоянни и настойчиви мерки, както и че тероризмът трябва да се бори главно у дома, а не да се гледа на него като нещо, което идва отвън и може да бъде спряно на границата”, подчерта посланикът ни в Турция.

Тероризмът не познава граници, не се интересува от етноси и народности. Атаката на терористите е глобална - срещу начина, по който светът е устроен, посочи още Нейнски.