Близо една трета от избирателите биха гласували за нова политическа формация, сочат данните от сондаж на НЦИОМ, проведен в началото на април.

Липсата на политическа алтернатива укрепва позициите на ГЕРБ

Според анализаторите за момента единствено БСП може да изиграе такава роля, но общият брой на респондентите, които я разпознават в тази роля отговаря за по-малко от една пета от електората. В тази група се поместват и традиционните гласоподаватели на социалистите.

31% от анкетираните в национално представителното проучване са готови да подкрепят нов политически проект, различен от съществуващите в момента. Делът им се е увеличил спрямо периода преди местните и президентски избори миналата година, когато партиите активизират в най-голяма степен електората си. През юли 2011 г. с такава нагласа са били 24% от участниците в допитването.

Анкетата отчита готовността на избирателите да подкрепят нови политически проекти

и делът на разочарованите от сегашните партии, но не е задължително резултатът да се материализира в електорален потенциал.

От НЦИОМ констатират сравнително постоянна подкрепа за ГЕРБ, която за последната година се движи в диапазона 29 – 31%. От есента на миналата година тенденцията е сходна и при дела на подкрепящите БСП избиратели, който се запазва между 18 и 20%.

Според социолозите основният сблъсък на предстоящите парламентарни избори ще бъде между политическите централи на ГЕРБ и БСП. За формацията на Меглена Кунева са по-склонни да гласуват традиционните избиратели на по-малките партии и политически пасивните гласоподаватели. Сред симпатизантите на „България на гражданите” преобладават млади и образовани българи, както и жители на градовете извън столицата.

В парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, Синята коалиция и формацията на Кунева

сочат резултатите от проучването на обществено-политическите нагласи, като констатацията е валидна, ако изборите се провеждаха в момента. В следващото Народно събрание може да попадне и националистическа партия, но все още не е ясно как ще гласуват подкрепилите „Атака” на изборите през 2009 г.

ГЕРБ запазва две трети от избирателите си от предишния парламентарен вот. Разколебан в подкрепата си за управляващите е всеки четвърти гласувал за партията на премиера през 2009 г. За ГЕРБ отново биха гласували най-вече хората на възраст до 50 години, жителите на областните центрове, образовани и заможни българи.

БСП може да разчита на три четвърти от избирателите си от изборите през 2009 година. Симпатизантите на социалистите остават по-твърд електорат от тези на ГЕРБ.