Повече от 100 хиляди граждани подкрепят с подписа си референдум за въвеждане на отзоваване на политици и право гражданите да сезират Конституционния съд. Това съобщи огранизаторът на подписката гражданското непартийно Движение "Модерна България" (ДМБ) .

Движението призова всички партии, които са се обявили в подкрепа на подписката да „преминат от думи към дела” и да започнат събиране на подписи от симпатизантите си. Така те ще покажат, че „не ползват темата за отзоваването само за предизборна демагогия”, категорични са организаторите.

В средата на декември миналата година беше взето решението за организиране на национална подписка за референдум с два въпроса: въвеждане на отзоваване на политици и право на жалба пред КС. Референдумът е част от програмния документ на ДМБ - Гражданският манифест за смяна на системата. В него се задава и каузата за „смяна на олигархичния, централизиран модел на управление с граждански контрол върху политици и закони”.

Отзоваването на депутати, общински съветници и кметове е част от предложените 20 стъпки, които според движението ще постигнат заложената крайна цел, заявяват от движението. В регистрирания на 11 февруари Инициативен комитет участват президент д-р Желю Желев, човекът-парламент Гиньо Ганев, проф. Огнян Герджиков, представители на различни етнически и верски общности, стана ясно от съобщението на ДМБ.

Организацията посочи още, че подписката е „реално и конкретно гражданско действие, което ще предизвика конкретна промяна – да задължи парламента да насрочи референдум” и ще даде възможност „гражданите да имат реални възможности за контрол върху политиците и законите”, заявиха от Движение "Модерна България".