Близо 1,2 млн. лв. са похарчили депутатите за командировъчни в чужбина за двете години съществуване на този парламент.

За самолетни билети за пътувания зад граница са похарчени над 750 хил. лева.

Снимка: bTV
Освен традиционните дестинации някои депутатите са стигнали по работа до Мадагаскар, Монголия, Замбия, Виетнам.

Снимка: bTV

Депутатите се върнат на работа на 11 януари и ще имат около 6 работни дни, преди новоизбраният президент ген. Румен Радев да разпусне парламента.

Той встъпва в длъжност на 22 януари и се очаква веднага да прекрати мандата на Народното събрание.

Знамето на парламентаризма е развято на Антарктида от Реформатора Борис Станимиров, въпреки че дневните и нощувките не са поети от Народното събрание. „Аз съм горд да съм първия представител на българския парламент, който да е бил част от Арктическата експедиция”, коментира Борис Станимиров.

На сметката на Реформатора за 2015 г. са написани командировъчни от над 17 хил. лв. Макар да е ходил до Мадагаскар по работа, то пътуването до Антрактида остава най-голямото му приключение. „Трябва да имаш известна подготовка и приключенски дух и да си готов да живееш в лишения”, коментира той.

Според данните на парламента разходите на депутата от БДЦ-Народен съюз Румен Йончев  за  2 години са над 51 хил. лв.  Като представител на страната ни в парламентарната асамблея на НАТО, той е бил къде ли не, но отрича да е стигал до Катар, както сочи справката.

„През ноември съм бил в Турция на годишните сесия на парламентарната асамлбея на НАТО. Но в Катар не съм бил”, категоричен е Йончев.

До Виетнам по работа е пътувал и заместник-шефа на парламента Явор Хайтов.

Депутати казват, че по време на командировки времето не стига. „Нямаше време за никакви разходки, само колкото да се сменят ризите и да се понаспим малко”, коментира Таско Ерменков, депутат от БСП-Лява България.

Има и случаи, когато разходите на депутатите се поемат и от страната домакин.