През отминалия месец наблюдаваме нова фаза от процеса на усвояване на властта от страна на сегашните управляващи. Протича в две направления – усвояване на средства (свързан преди всичко с новия заем за 16 млрд. лв.) и усвояване на службите за сигурност (свързан със скандалите в тях). Това се посочва в месечния политически анализ на Институт „Иван Хаджийски”, ръководен от Петър-Емил Митев.

Отчита се все по-открита борба за надмощие в системата за сигурност, белязана от скандалитев съдебната система, ДАНС и МВР, както и от замесването в тях на УниБИТ, „Протестна мрежа“ и „Америка за България“.

„Както се видя в казуса „Вучков“, рисковете за привидната стабилност на политическото положение в България могат да дойдат, както досега, отвън, но също и отвътре. С подкрепата си за заема ДПС отново демонстрира готовност да партнира с ГЕРБ по всички ключови въпроси, за сметка на несигурните коалиционни партньори”, посочват от института.

Според тях хората на Лютви Местан разбират, че „Борисов няма нищо против да си сътрудничат, но не и публично, а на задкулисно равнище”. На този фон, размерът на външния заем показват, че намеренията на ГЕРБ и лидера му не са краткосрочни.

В анализа се посочва, че премиерът „експлоатира не само позицията си на стожер на коалицията, но и на гарант на стабилността в българската политика”, като ходовете му целят не само изтласкване на вътрешните опоненти, но и приобщаване на външните.

Именно в тази връзка се посочва и стесняването на влиянието на Цветан Цветанов чрез проверката на близката до него ексшефка на СГС Владимира Янева и назначаването на Румяна Бъчварова за силов министър.

„Ако в първия си мандат Борисов организираше комуникация с обществото, във втория държи комуникация в рамките на елита и подчертава по всички начини незаменимостта си”, смятат от Институт „Иван Хаджийски”.

Анализаторите посочват, че най-близкият партньор на премиера е и формацията, която му създава най-големи проблеми – Реформаторският блок, който „го легитимира и пред Брюксел, и пред САЩ”, макар да е „най-гласовитият критик на темпото и целите на управление”.

Във външнополитически план, според анализа на института, Бойко Борисов се опитва да балансира между „ястребите” (Росен Плевнелиев, Даниел Митов, Николай Ненчев и, като цяло, РБ) и проруски настроените „Атака” и БСП. Именно последната през месеца е поела инициативата в критиките на властта.