Лидерът на БСП обвини правителството в опит да подкупи предизборно пенсионерите. След заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията Сергей Станишев заяви, че действията на кабинета на ГЕРБ няма да доведат до реално увеличение на пенсиите.

Станишев отбеляза, че планираното увеличение ще дойде точно преди изборите през 2013 г. и че правителството, което отменило швейцарското правило, изведнъж се е сетило за него. Той обвини финансовото министерство, че формулата, която предлага – за увеличение с отчитане на инфлацията и ръст на производителността – не е записана в закона. П думите му швейцарското правило предвиждало ежегодно увеличение на база 50% от инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход.

Председателят на ПЕС каза още, че ако управляващите са спазвали точно правилото през последните три години, ръстът на пенсиите трябвало да бъде към 20%. Според Станишев увеличението трябвало да се даде още тази година, а не да се прави опит за подкупване на пенсионерите преди изборите.

По време на брифинга стана ясно също, че социалистите ще се консултират с други политически сили, включително ВМРО и НДСВ, за изготвяне на подписка с искане на референдум за АЕЦ „Белене”. По думите на Сергей Станишев социалистите готвели сериозни аргументи в подкрепа на спрения проект. БСП ще търси разширяване на обществената подкрепа за тази кауза, защото тя била свързана с енергийната независимост на страната и цената на тока за българите.