Всичко, което е в рамките на моите правомощия, е насочено към стабилизиране на системата и подобряване на самочувствието. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на дебатите по промените в Закона за МВР.

Те предвиждат намаляване на социалните придобивки за новоназначените полицаи. Правят се и някои структурни промени, сред които - обособяване на пожарната в отделна агенция.

В крайна сметка текстовете бяха приети на първо четене. В подкрепа на промените гласуваха 116 депутати, 30 гласуваха „против” и 30 гласуваха „въздържал се”.

„За 2014 година МВР е заловило 49 грама кокаин, защото по това време ГДБОП беше в рамките на ДАНС. Тогава ГДБОП не работеше. Миналата седмица са заловени 101 кг амфетамити. Всеки ден прави по две акции ГДБОП”, посочи преди гласуването Бъчварова.

Репликира я социалистът Красимир Янков: „Със закона „Бъчварова“ окончателно се заличава институционалната приемственост в МВР”.

По думите му с промените в закона, не се предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условията за работа в министерството, работата с човешките ресурси, подготовката и преподготовката на полицаите и развитието в кариерата.

„Реформата или трансформацията, която се предлага със Закона на социоложката Бъчврава има една единствена цел, поне така е обявена - икономия на финансов ресурс“, каза Янков и се усъмни в способностите на политическото ръководство на МВР да определи ясно кой е полицай и кой е чиновник в силовото ведомство.

Красимир Каракачанов от ПФ призова всичките си колеги, включително и министъра на вътрешните работи, когато се говори по закона за МВР, да се придържат към нещата, които касаят системата на МВР и по-малко да политизират, защото от това полза няма да има.

"Страната е залята от битова престъпност и цели региони са под контрола на развилнели се местни личности и групички, които тероризират населението и хората очакват МВР да е адекватно при взимането на необходимите мерки срещу това, категоричен бе той", след което направи бележки по закона.