МВР ще бори битовата престъпност с повече видоенаблюдение и нови работни места. Това са част от мерките, заложени в екшън-плана.

От октомври миналата година 72-годишният офицер от резерва Иван Зарков от село Боровци е под ключ, след като е нападнат в дома си от мъж с маска и ръкавици.

По-късно се появява още един мъж и заедно връзват дядото с кабела на зарядното на телефона му. Крадат 285 лева - остатъка от пенсията му.

Зарков казва, че след този случай може и да продаде къщата си. Срещу тези престъпления държавата обединява идеите на няколко министерства и агенции.

МВР се заканва да наблюдава крадците с повече камери на най-уязвимите места. „Вече има и в по-малки общини като Роман, в които има сериозен спад на престъпността. Знаем, че регионалното министерство е осигурило финанси по оперативни програми, по които кандидатстват 39 общини”, поясни Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”.

Готви се и програма, която да спре затворниците, влезли зад решетките заради битови престъпления да крадат отново. „Ако ги ангажираме като трудова заетост, ще намалеят престъпленията от рецидивисти, но трябва да има и строгост на закона”, смята Терзийски.

Помощ за да стартират работа обещават и от социалното министерство. Според експертите им, когато безработицата спадне с 1%, престъпленията също намалявали с толкова. 

„Нашата цел е да се работи индивидуално с всеки един от тях. Да може да се прецени кой каква нужда има - от квалификация, преквалификация, образование”, смята Гълъб Донев, зам.-министър на труда и социалната политика.

А Иван Зарков от Боровци все още чака нападателите му, които разпознал, да бъдат задържани. „Никакъв, никакъв ефект няма! Никакъв! Ей го, онзи ден две къщи наведнъж са обрали”, разказва той.

Зарков е викан близо петдесетина пъти в полицията. Неотдавна наказателното производство срещу „неизвестните извършители” е прекратено.