ДПС все още не е решило дали да подкрепи някого или да издигне собствена кандидатура за президентските избори. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ намекна, че може да бъде издигнат почетният председател на ДПС - Ахмед Доган.

„Мисля, че господин Ахмед Доган е добър избор за кандидат-президент на ДПС”, каза Мустафа Карадайъ пред журналисти в Саолиново, където се проведе среща на местното ръководство на ДПС.

„Ние поставихме профил-критерии за нужния президент общо за всички участници в този процес, малко по-големи изисквания имаме към нас, но има и други кандидати, доказани натовци, които биха могли да бъдат кандидати за президенти на ДПС, този процес тепърва предстои”, допълни Карадайъ.

По думите му партията все още не е взела решение дали да издигне собствен кандидат или да подкрепи този на друга партия. „При всички случаи ние сме казали да е надпартиен”, отбеляза Карадайъ.

„Ако основните политически сили продължават да неглижират процеса и не могат да разберат важността на политическото време, изискванията на времето и това, което предстои пред нашата родина, ние имаме самочувствието да можем да участваме във всякакви политически битки, включително и в президентската”, каза още Карадайъ.

Кандидатът, който ДПС ще подкрепи или ще издигне, трябва да има евроатлантически ценности, да е надпартиен, с богат политически опит, но да не се занимава с активна политическа дейност.