Правителството одобри извършването на вътрешнокомпенсирани промени в бюджетите на министерствата на отбраната, на икономиката и на вътрешните работи, съобщиха от „Дондуков” 1.

С 6.7 млн. лв. ще бъдат намалени утвърдените разходи по бюджетна програма „Административно управление и осигуряване” в Министерство на отбраната.

С тази сума ще се увеличат парите за плащания към бюджетите на НАТО и към доверителния фонд за поддържането на Афганистанските сили за сигурност.

Вътрешнокомпенсираните промени, които се правят по бюджета на МВР, са свързани с намаляване на капиталовите разходи по различните бюджетни програми и пренасочването на освободените средства за обезпечаване на договори за спешни аварийни ремонти на покриви на сгради и обекти, за разплащане на част от дължими такси битови отпадъци, за експертизи и др.

С 1 501 509 лв. се увеличават разходите по бюджетната програма „Реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския съюз“ в икономическото министерство.

Средствата са необходими за финансиране на издръжката на службите по търговско-икономически въпроси към дипломатическите представителства на България в чужбина. Тяхната работа допринася за разширяване на пазарното присъствие, подобряване на условията за достъп до чужди пазари и привличане на чуждестранни инвестиции.

Предвидени са и допълнително общо 201 823 лв. по три други програми - „Облекчаване на регулации, опростяване на процедури по предоставяне на административни услуги“, „Управление на програми и проекти, съфинансирани от ЕС“ и „Защита на потребителите“.

Парите ще дойдат от икономии в администрацията и „по други политики в областта на устойчивото икономическо развитие и конкурентоспособност”.