Аз съм и ще бъда министър на Реформаторския блок. Всяко друго изявление по въпроса е спекулация и не е вярно. Това заяви в предаването „Тази неделя” по bTV здравният министър Петър Москов, който реши да остане в кабинета, въпреки че партията му ДСБ излиза в опозиция.

Така вече бившият заместник-председател на ДСБ отговори на изявлението пред bTV на лидер на партията Радан Кънев, че личното решение на Москов да остане не може да се тълкува като министър на ДСБ във властта. Кънев допълни, че вече политическият гръб на Москов като министър е премиерът Бойко Борисов.

„Убеден съм, че всяка една политика може да бъде привеждана в реализация само ако имаш инструментите за това, тоест участваш в управлението”, аргументира се Москов.

„Ако от ден първи за сериозна част от политическия спектър целта беше изваждането на РБ от управлението, не виждам причина това да им бъде поднесено на тепсия. Твърдо не считам, че ДСБ трябва да върне към капсулацията отпреди години, в рамките на която имаше прекрасни идеи и програми и абсолютно нищо не зависеше от ДСБ”, продължи той.

„Ако има тежък проблем в начина, по който се реализира реформата в правосъдието и решението на ДСБ да излезе в опозиция е ясен сигнал за това, то има много други сфери, в които нещата трябва да вървят и не трябва да спират”, каза още здравният министър.

Той подчерта, че не е обсъждал решението си да остане в кабинета с премиера Бойко Борисов.

„Управлението е толкова стабилно, колкото стабилни са неговите съставки и колкото смислено и точно се придържа за това, за което е избрано от мнозинството в парламента. Ако моето решение да остана член на правителството повишава тази стабилност, отдалечава или взривява възможността за предсрочни избори, което може би е цел на много хора, то приемете моето решение и като такова”, призова още Москов.

„Позициите се отстояват с ежедневна битка, промяната не се случва, когато се оттеглиш и се дръпнеш, а когато я налагаш – колкото можеш, както можеш, със сила, с натиск, със заплаха, с убеждение. Това е да управляваш”, разясни министърът.

„Никога няма да си позволя да предам завоювани от демократичната общност позиции, за да може изконната мечта на ДПС за изваждане на Блока от управлението да се сбъдне”, допълни той.

„Вярвам, че промените в сферата, която оглавявам, се случват и ще продължат да се случват”, отбеляза Москов.

Усилено ще работя за номиниране на достойна и почтена кандидатура за правосъден министър, който да продължи усилията на Христо Иванов, заяви още министърът.