Никакъв проблем в новите разпоредби за лекарствата за есенциална хипертония не вижда здравният министър в оставка д-р Петър Москов, стана ясно от думите му пред журналисти днес. НЗОК направи медикаментите 100% безплатни за пациентите, но от Българския лекарски съюз посочиха, че всъщност промяната е с положителен знак за много малко хора, а за мнозина ще създаде нови проблеми.

Съсловната организация предупреди, че заради т.нар „изключващи критерии” страдащите от някои сърдечни заболявания не могат да получават медикаментите си безплатно и ще се наложи да преминат през допълнителни бюрократични процедури само за да запазят стария начин на получаване на лекарствата (с доплащане). Освен това 100% платени от касата са само няколко от лекарствата – използващите всички останали ще трябва да дават пари или да сменят терапията.

От този месец, най-евтиното лекарство в групата се поема изцяло от касата. Става въпрос само за монопродуктите, т.е. тези с едно активно вещество.

Лекарите трябва да ги изписват на отделна рецепта, за да е сигурно, че в аптеката няма да върнат пациента.

Видимо подразнен, днес д-р Москов подчерта, че решението е в полза на всички хора „с високо кръвно”. „Гарантираме на хората, които доплащат 5-10-30 лв., че ще имат безплатна алтернатива. Ако някой иска точно определен медикамент, същият състав, но в различна опаковка, той е свободен да си го доплаща. Свободен е да си го поръча и в златна опаковка”, заяви здравният министър в оставка по време на посещение в МБАЛ „Света Анна”.

Той не пропусна да отбележи, че мярката е социална и че ако за журналистите 30 лв. на месец не са проблем, то за други положението не е такова.

Петър Москов и премиерът в оставка Бойко Борисов откриха реновираните клиники по неврохирургия с център за лечение на мозъчно-съдови болести и по урология. Здравният министър анонсира, че ще се изгражда мрежа от центрове за лечение на мозъчно-съдови заболявания, която ще се разширява и ще обучава специалисти от други лечебни заведения.

„Правителството и Министерството на здравеопазването работят упорито и изключително отговорно във всеки един ресор. Резултатите са видими и аз и правителството можем да ги защитаваме ежедневно”, подчерта Москов.

Ако не бяха електроцентралите, нямаше да мръзнете

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че е било възможно да се постигнат и по-добри резултати по време на управлението на кабинета, но по никакъв начин не отговарят на истината твърденията на БСП, че предстои спиране на еврофондовете. „Като се удариш един път в една дъска, втори път, знаеш, че ще се удариш и трети път. И те сега предварително, за да не им се смеят хората, отсега подготвят общественото мнение, че ако се случи това нещо ще е заради нас”, заяви той.

Министър-председателят припомни, че само през миналата година за „американските и руските централи” са изплатени 2,5 млрд. лв. „живи пари”. „С 800 млн. лв. щяхме да купим нови влакове, мотриси и локомотиви и нямаше хората да мръзнат сега по влаковете. Защото през 2006 г., когато са взели влаковете, не са ги платили”, каза още Бойко Борисов.

Той беше пестелив в коментарите си какво очаква от служебното правителство, което ген. Румен Радев ще трябва да състави.

Коментар на политическата ситуация направи и д-р Москов: „Бъдещето на България е свързано с думата, която много иронизирахте – стабилност. Сега добре ли е, като не знаете кога какво ще се случи? Защо питате кога какво ще се случи! До преди две седмици – знаехте, а сега не знаете. Ето това се нарича стабилност – да знаеш какво ще се случва следващия ден, животът ти да има ориентир”.