Изключително мащабни съкращения на разходите във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” предлага Министерството на образованието в проект за Програма за оптимизация на вуза за периода 2016-2019 г.

Към момента университетът има 1 633 430,90 лв. висящи задължения за строително монтажни дейности. Преподавателският състав чака 276 778 лв. за часове над задължителния годишен норматив за учебната 2014-2015 г., както и близо 1,2 млн. лв. за хонорари по магистърски програми.

Сред предлаганите мерки е пенсионирането на всички асистенти, доценти и професори, навършили възраст. Междувременно в сила трябва да влезе мораториум за обявяване на нови конкурси за доценти и професори до разработване на нови критерии в рамките на 2016 г. Административният състав пък ще мине през три вълни на съкращения през следващите години – два пъти по 10% и един път 5%.

Ще бъде спрян приемът на студенти по специалности, в които през тази учебна година за се записали малко студенти. Сред тях са специалностите Славистика, Руски език и втори чужд език, Математика и информатика, Изящни изкуства – реставрация и консервация. Като цяло ще се спре приема по специалности, „към които липсва интерес, които са финансово неизгодни или които са в направления с нисък рейтинг”.

Сред другите мерки са спирането на всички строителни дейности, намаляване на разходите за отопление на плувния басейн, въвеждане на енергоспестяващи осветителни тела и др.

„Основната цел на оздравителната програма е да балансира бюджета на университета  с оглед тежкото финансово състояние на висшето училище и невъзможността за обслужване на възникналите задължения, както и необходимостта от предприемането на неотложни мерки за осигуряване на нормалното функциониране на всички негови звена и дейности”, посочва в доклада си вицепремиерът Меглена Кунева.

Сред условията, които Европейската комисия постави пред България, за да се отпуснат пари чрез подопечната на Кунева Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” бе да се стартира оптимизация на университетите у нас.

От думите на вицепремиера през последните дни стана ясно, че и предизвикалото протести разделяне на студентите у нас на „приоритетни” и „неприоритетни” е свързано с европрограмата. Причината – новият модел на отпускане на европейските стипендии е бил записан в Стратегията за развитие на висшето образование, чието приемане е било сред условията на Брюксел.