В изказване в Страсбург в понеделник вечер българският евродепутат от Коалиция за България Момчил Неков настоя Европейската комисия да обърне внимание на ситуацията в България.

Причината затова са неблагоприятните климатични условия, поради които част от реколтата бе унищожена, а производителите са подложени на допълнителен натиск от засиления внос на земеделска продукция от ЕС. Това се посочва в съобщение от офиса на българския евродепутат.

"Недопустимо е всички производители да бъдат поставяни под общ знаменател, в конкуренция за безкрайно недостатъчните компенсации от 125 милиона евро, които бяха изчерпани за по-малко от десет дни", заяви Неков. Българският евродепутат, който е член на земеделската комисия на Европейския парламент, подчерта, че стопаните в новите страни са засегнати в по-голяма степен и заради по-ниските субсидии, които получават в сравнение със старите държави- членки.

Той изрази неодобрение към дискриминирането на самостоятелните производители, за които европейската субсидия е по-малка от тези на членуващите в браншови организации. "От тази мярка потърпевши са отново новите земеделски предприемачи в ЕС", допълни евродепутатът.

Момчил Неков настоя Европейската комисия да вземе под внимание конкретните фактори при предлагането на допълнителни мерки за компенсиране на последиците от забраната за внос на европейски плодове и зеленчуци и млечни продукти в Русия.

Евродепутатите настояха за по-високи компенсации за селскостопанските производители, които да бъдат обезщетявани и чрез други фондове на ЕС, не само от недостигащите средства от земеделския бюджет.