Нападки и празно говорене. Така може да се характеризира годината живот на 42-то народно събрание. Изводите са от изследване на протоколите от заседанията на депутатите.

Изследването е на компютърния лингвист д-р Елена Тарашева. То показва, че за една година депутатите са казали близо 4,5 млн. думи. Често е използвано местоимението „Вие" , което според анализа е знак, че са се разменяли остри реплики.

В протоколите на 42-ия парламент е записано, че в залата се е чуло близо 9 хиляди пъти „тук" и над 4 хиляди „отсъства". Още едно потвърждение, този път на думи, че големият проблем на отминалия парламент беше събирането на кворум.

„Огромният процент от думите съставляват поименни проверки за присъствие и отсъствие и в ключовите думи се открояват думите „тук” и „отсъстват.", коментира Тарашева.

Според изследването й, депутатите са се надигравали с процедурни хватки, а дебатите по същество са оставали по-назад. И това отново личи от броя на използваните думи: „Едва на 98-мо място възниква първата тема, която да личи че е разглеждана от парламента и това е изборния кодекс и на 200 място идва думата „авиоотряд."

В протоколите на парламента се записва и кога депутатите вдигат шум или ръкопляскат. И така изследването установило, че виковете идват от редовете на ГЕРБ, а аплодисментите откъм социалистите и ДПС.

„Атака” пък обичат да говорят за себе си.

„Основното заключение е ч в говора на този парламента преобладават нападките, и грубостите между депутатите”, коментира лингвистът.

Средно на заседание депутатите са произнасяли над 27 500 думи, а през 2009г. над 35 600. Но колко от тези думи са стигнали до нас избирателите ще разберем на 5-ти октомври.