Парламентът избра Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите. Той заема мястото на Искра Михайлова, която беше избрана за евродепутат от листата на ДПС. Междувременно нейните правомощия и тези на Томислав Дончев и Емил Радев от ГЕРБ бяха прекратени заради „билетите” им за Брюксел.

103-ма депутати от КБ и ДПС одобриха избора на Анастасов, който преди време бе представен от лидера Лютви Местан като „млад и енергичен” кандидат. 17 от „Атака” гласуваха „против”. Народните представители от ГЕРБ не участваха.

„Целеустремено и енергично ще работя с екипа на министерството за утвърждаване на политиките по околната среда и водите. Вярвам, че във всеки български гражданин се крие по един еколог, който ние заедно ще се опитаме да събудим. Сред приоритетите ми ще бъде активната координация с всички български представители в Брюксел с цел защита на българския национален интерес.“, е казал при встъпването си в длъжност новият министър на околната среда и водите.

Преди гласуването Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че от групата не подкрепят кандидатурата на Анастасов, защото това противоречало на заявеното от управляващите в началото на мандата, че кабинетът ще е програмен и министрите ще са експерти. „За министър ни се предлага господин, който е политически обвързан с ДПС”, заяви Чуколов.