Назначаването на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии е поредната проява на пренебрежение към хората на изкуството според екипа на Младежкия театър "Николай Бинев".

"Отново се подиграха с нас. Назначаването на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии е поредната проява на пренебрежение и арогантност към нас, хората на културата. Няма разлика между предложението за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и настоящото назначение", се посочва в предоставено на медиите отворено писмо от Младежкия театър до премиера, председателя на парламента, министъра на културата и други представители на управляващите.

"Такова унижение е трудно да се преглътне. Това е акт на гавра, но и на трагично неразбиране на ролята, която културата трябва да изпълнява в една демократична европейска държава", пишат от театъра.

Според тях още по-страшно звучи заплахата за демокрацията, когато под същия знаменател на неглижиране попадат и българските медии.

"Това е нeдопустим акт. Считайки, че г-н Бинев не може да има нито професионални, нито морални претенции за заемане на позицията председател на Комисията по култура и медии в 43-ото Народно събрание, го призоваваме с достойнство да се оттегли в името на общата цел - съхраняване на българската култура и българската демокрация:, продължава съобщението.

"Ако гласът ни ОТНОВО не бъде чут, си запазваме правото да пристъпим към ефективни съвместни протестни действия", заключват от екипа на Младежкия театър.