По време на българското европредседателство МВР ще се въздържа от трайно затваряне на улици в София, като промени в движението ще се правят само около конкретни събития. Това заяви пред bTV главният секретар на МВР Младен Маринов. По думите му обаче част от паркоместата в столицата ще бъдат засегнати заради зоната за сигурност около НДК.

Маринов коментира, че е добре, че ремонтът на двореца тече именно в момента, защото така може да се направят промени, свързани със сигурността на сградата и по този начин тя да може да се пази от по-малко униформени.

Той посочи още, че се подготвя централизирана система за видеонаблюдение, която ще събира информацията от полицейски, общински и други камери из града. Според главния секретар на МВР, подготовката за охраната на европредседателството върви по план и в отделните дейности може да бъдат ангажирани както ДАНС и Отряда за борба с тероризма, така и, когато става дума за по-леки задачи, частни охранителни фирми.

Интервю на Елица Попова

-Kакви мерки за сигурност ще бъдат предприети предвид приближаващото европредседателство, какво да очакват гражданите чисто практически? 

Към момента още от началото на годината тече тази организация по подготовка по провеждане на европредстедателството. В хода на тази подготовка сме черпили опит от страни, които са били вече домакини на европредседателството – говорим за Унгария, и сме черпили опит от страни, които в момента провеждат европредседателството – това е Естония. На база на техния опит и на реално проработили практики, ние планираме нашите мерки за сигурност.

Естествено, основната цел е да има максимална сигурност за делегатите и участниците, които ще заседават по време на председателството, и в същото време да намерим баланс с това да не се затруднява ежедневният живот на гражданите и посетителите на столицата и на градовете в страната, които ще са ангажирани по това eвропредседателство.

Начертават се основните маршрути за движение на делегациите, работи се с хотелите, където ще бъдат настанявани делегати. По отношение на това да се направи една проверка относно техните системи за сигурност и взаимодействие с техните служители по сигурността на хотелите.

Както знаете, НДК в момента е в ремонт. Естествено, преди да започне да се планира този ремонт, правихме многократни срещи, за да си поставим изискванията, които касаят сигурността, и те да бъдат планирани и така... изградени по време на ремонта, за да не се налага след това да се правят различни подобрения.

-Знае ли се колко полицаи ще охраняват европредседателството ни?

На този въпрос не мога да отговоря конкретно, тъй като Ви казах – ние сме предприели гъвкав подход с цел. Знаете – европредседателството ще се провежда, а в същото положение оперативната обстановка е динамична, ние трябва да се грижим и за сигурността на гражданите в цялата страна. Така че полицаите ще бъдат планирани своеобразно мащаба на мероприятието. Все пак има още два месеца до тогава. Според обстановката както в страната, така и в международен аспект.

-Казахте, че сте се поучили от опита в Естония. Те какво Ви казаха? Как се подготвя чисто като охрана едно европредседателство?

Моето лично впечатление, тъй като бях командирован там точно с тази цел, така като че ли не го приемат като много сложно и извънредно. Да, има мерки. Прави ми впечатление, че гражданите дори приемат всичко като гордост, че европредседателството се провежда в тяхната страна, в тяхната столица. Много добре се отнасят към разпореждането на полицейските органи, спазват техните указания.

Мисля, че и тук трябва да има разбиране в това отношение, тъй като наистина ще се наложи някъде да се ограничават улици, да се затварят паркинги, което може да доведе до затруднения. Но е важно ние да сме добри домакини, за да може страната ни да изгради имидж.

-Знае ли се вече точно какви ще бъдат мерките за сигурност, какво можете да ни разкриете? Какви улици ще се затварят, кои, ще бъде ли ограничавано паркирането. Нещо чисто практическо ако можете да ни кажете.

Една от основните дейности, които сме планирали (тя ще продължи да действа и след европредседателството, тя е въобще за сигурността на столицата), е да с изгради една платформа, която да интегрира всички изградени видеосистеми на територията на столицата, вкл. и обектите, които ще бъдат посещавани, с цел да се повиши функционалността на тези видеосистеми.

Знаете, в момента съществуват видеосистеми в Столична община, от Столичния метрополитен, от СДВР, от аерогари. Целта е всички тези сигнали да се обединят в един сървър и една платформа, която да извежда аналитичен продукт от цялото това видеонаблюдение.

Естествено, предприемат се мерки за ремонт на отделни улици, участъци от улици. Там, където е необходимо, ще се ползват заграждения. Пак казвам, няма да пристъпваме към трайно затваряне на определени улици, а това ще се прави своеобразно необходимостта.

-Тоест, в деня на събитието?

В деня на събитието. Няколко часа преди събитието... всичко зависи от движението на делегациите и пак казвам – от обстановката на територията на столицата. Защото общественият живот няма да спре. Ще има други съпътстващи събития – културни, спортни.

Снимка: bTV
-А ще има ли зони за сигурност – да кажем НДК, Летище, Народен театър, метро?

Определено Аерогара София, и не само тя, а всички аерогари в големите градове ще имат готовност, ще бъдат създадени екипи, които да реагират. Определени делегации ще минават и при друг ред при тяхното кацане и посрещане и съответно транспортиране до конгресния център, който в случая ще е НДК.

Около НДК ще бъде изграден такава зона за сигурност, която ще обхваща територията на НДК. Естествено, там все още тече проучване до колко можем да ограничим обществените паркинги, тъй като там хора са платили абонамент за цяла година и това ще им създаде затруднения. Това е още в процес на обсъждаме, гледаме минимално да затрудним гражданите, но в същото време да не правим компромис със сигурността на сградата.

-Знаем, че тероризмът е основен проблем за Европа, ще бъдат ли обучавани полицаи или спецчасти, които ще следят за подобно напрежение? Имате ли такава подготовка?

Сигурността винаги има две страни. Едната е видима, другата е невидима.

-Невидимата заплаха, какво ще правите с нея?

Не говоря за заплаха. Тя заплахата винаги е невидима, въпросът е кога ще я уловим. Това, което се прави като видимата част на сигурността – естествено такива екипи ще има, те и в момента съществуват такива екипи. Знаете, когато имаме повишаване на кодовете на реакция ги виждате по улиците. Но те не бива да се извеждат когато не е необходимо, тъй като всяко едно засилване на охраната води до създаване на напрежение.

Такива екипи има, подготвят се към момента, така че по време на председателството те ще бъдат видими за гражданите и ще бъдат включени в обществения ред.

-Освен редови полицаи, какви други ще има?

Ще има служители на жандармерията, служители на звена, които ще реагират при необходимост, включително и Отряда за борба с тероризма, ако обстановката го налага. Ако има... знаете закона. Има нива на готовност, нива за готовност за реакция, но това решение ще се взима при съответни случаи.

-Притеснява ли Ви нещо подобно, защото Европа е под стрес, че може да се случи нещо подобно, а тогава ние ще бъдем в центъра на събитията и ще има не една и две важни личности?

Естествено, че мислим с необходимата тревожност по този проблем. Няма как да е по друг начин. Средата за сигурност е изключително променена както в Европа, така и в България. Към момента за България няма конкретна заплаха, но с оглед на това, че ние за този период ще сме център на Европа и държавата, в която ще се взимат решения на ЕС, сме готови включително и със службите, които действат по линия на разузнаването – ДАНС.

Щабовете вече са формирани, те заседават по план. И при необходимост и при конкретна ситуация.

-В деня на откриването вече наясно ли сме как ще се случва като мерки за сигурност, ще има събития на няколко точки?

Ние в момента разработваме принципни неща, които касаят сигурността. Тези принципни неща ще се прилагат за конкретен обект, тъй като програмата постоянно търпи промени. Но сега е ясно, че НДК ще е едно място, където ще има изградена постоянна зона за сигурност и постоянно полицейско присъствие. Естествено ясни са и някои от хотелите, но от съображения за сигурност няма да ги спомена, където ще бъдат настанени делегати. Всичко е в процес на подготовка.

-Тоест мислите, че ще се представим добре пред чужденците?

Нашата задача е да създадем системата, която ще работи, така наречените щабове. Те да имат достатъчното време да направят координация помежду си, естествено през това време да черпим и от чуждия опит, който в момента тече в Естония.

Хубавото е, че се извършва този ремонт на НДК. Смятам ,че с него ще бъде постигнато едно високо ниво на сигурност на самата сграда, което пък да доведе до по-висока ефективност и намаляване на полицейския състав, който да бъде ангажиран там. Търсим варианти да се ангажират и чисто охранителни фирми, които могат да извършват определена дейност. Полицията е по-редно да бъде насочена към онези територии на столицата, където работата не може да се свърши от никой друг.

-Имате предвид частни охранителни агенции?

Ами да, има места, където може да има разпоредители, където може да има защитници по охрана. Това сме го виждали и в други страни.

Младен Маринов коментира и последния случай с арестувани полицаи в София, които бяха обвинени, че са осигурявали „чадър” на наркодилъри срещу крупни суми.

-Откога тези полицаи работят в системата на МВР и вярно ли е, че са били награждавани 16 пъти. Ако може кратък коментар по темата?

Единият от служителите е с по-дълъг стаж в системата на МВР – 10 години. Другият – с 3 годишен в системата на МВР. Назначен е след като е завършил Академията на МВР .

Съжалявам, че трябва да се занимаваме с такава работа. Трудно е да се взимат решения за арестуване на колеги, но както виждате, ние го правим и ще продължим, тъй като това е недопустимо, защото руши устоите на системата и доверието на гражданите в нея. Така че повече няма какво да коментирам, тъй като тече и разследване.

Пак казвам, при всички сигнали ще се действа по този начин.