Постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров е бил освободен от поста, съобщи БНР. От ведомството отрекоха уволнението да е свързано с неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Георги Димитров заемаше най-високата професионална дипломатическа длъжност по решение на бившия външен министър Кристиан Вигенин и отговаряше за управлението на бюджета и кариерното развитие на дипломатите.

От пресцентъра на министерството потвърдиха, че постоянният секретар е уволнен по решение на служебния министър Даниел Митов.

Мотивите, според директора на пресслужбата, са, че той не е отговарял на законовите изисквания за заеманата длъжност – открито е негово участие в търговско дружество, а оценките му на ежегодните вътрешни атестации в министерствито са били по-ниски от необходимото.

Димитров беше посланик на България в Сърбия, преди да бъде отзован от Белград заради разкритата му принадлежност към Държавна сигурност. Тогава решението беше на министъра от ГЕРБ Николай Младенов. С идването на кабинета "Орешарски" той бе назначен за постоянен сектерар. Уволнението идва въпреки уверенията на министър Даниел Митов, че административните рокади не са задача на служебния кабинет.