Тези, по чието време е подписано споразумението за военно сътрудничество със САЩ, се държат, все едно България не е член на НАТО и все едно учения на родна територия не се провеждат. Това коментира министърът на външните работи Даниел Митов в студиото на „Лице в лице”.

Той изнесе данни, според които за последните 4 години натовски военни са провели 211 учения – по времето на правителства и на ГЕРБ, и на БСП.

Митов обясни, че всеки път това е минавало през ясна процедура с участието на Министерски съвет. Такъв е и случаят с двата американски танка „Ейбрамс”, които в момента са у нас.

Министърът подчерта, че машините нямат общо с обявеното от американския военен министър Аш Картър разполагане на стотици единици техника в Източна Европа, за което официална София все още не е уведомена.

„Когато се определят датите, когато се определи точният брой техника, която трябва да влезе в България за учение и да си тръгне, тогава вече се задейства процедурата”, обясни Митов. По думите му даже и този ход на Вашингтон е в рамите на уговореното на срещата в Уелс през миналата година.

"Навсякъде това се приветства, само при нас се създава такава истерия, все едно не сме член на НАТО", коментира той.

Министърът посочи, че през последната година преди всяко учение се разгарят „точно такива истерии”, защото се води пропагандна война и „някои партии използват този елемент, за да ударят правителството и да всяват паника”.

Дипломат №1 коментира подписката на общественици против разполагането на американска бойна техника. Според него, твърденията, че България става мишена са „аргументи на страхливци”: „В Германия, която винаги е имала балансирани отношения с Русия, са най-големите американски бази”.

С два танка, които идват и си отиват, как се планират удари по Русия, запита реторично той.

Даниел Митов заяви, че ако сега България не беше в НАТО, щеше да се налага да отделя 15% от своя БВП за отбрана (при около процент сега-б.р.): „НАТО, освен сигурност, ни дава възможност да отделяме повече ресурс за други неща”.