Депутатите въведоха още едно ограничение – секции в чужбина да бъдат отваряни само в дипломатическите и консулските представителства.

Предложението, което бе на Патриотичния фронт (ПФ) предизвика бурни дебати в пленарна зала най-вече между представителите на ДПС и Патриотите. Все пак 139 народни представители гласуваха „за” това предложение, „против” бяха 35 и 8 се въздържаха.

Първоначалното предложение на ПФ, което не беше подкрепено, гласеше, че в държави-членки извън ЕС гласуването може да се осъществява само в дипломатическите и консулските представителства на България.

Спорните поправки предизвикаха недоволството на ДПС, които демонстративно напуснаха пленарната зала.

От ГЕРБ обясниха, че ще компенсират закритите секции с електронен вот максимално бързо.

Според Цветан Цветанов електронното гласуване може да се въведе експериментално още на президентските избори, които предстоят есента.

Реформаторите обаче бяха категорични, че това към момента е абсурд, защото още нямаме електорнни идентификатори. „Невъзможно е за три месеца да изградим цялата инфраструктура върху която да стъпи електронно гласуване”, подчерта Антони Тренчев.

В края на деня пък ДПС обявиха, че ще излязат с протестна декларация по случая, а за въвеждането на задължителния вот ще сезират и Конституционния съд.

Вчера депутатите решиха да се гласува задължително.

Депутатите обсъдиха и правилата за провеждане на референдуми, като стана ясно, че преосмисляне на правилата няма да има.

Според прогнозите задължителното гласуване, въведено без административна санкция или пък стимул, няма да събере повече избиратели пред урните. Задължителното гласуване е една от драстичните промени, но според експерти няма да доведе до реална промяна.

Според специалиста по изборни закони Димо Господинов то е параван и идеята е да се вдигне шум. „Това е по чисто конюнктурни причини да се удари идеята на Слави Трифонов за референдум”, смята той.

Задължителното гласуване води до разрастването на популистките партии, допълни Господинов.

Разрастване на популистки, антисистемни партии като следствие от задължителното гласуване има в Белгия, където съставянето на парламентарно мнозинство е голям проблем.

Вотът като задължение вече е въведен, но той е без стимули или административни наказания за гражданите съседна Гърция.

Ако Конституционният съд не го отмени, първият задължителен вот ще бъде президентският.