България отдаде суверенитет пред секретарка чрез писмо, връчено от министър-пощальон. Такъв коментар направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след вчерашното разминаване между енергийния министър Драгомир Стойнев и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел.

„Не може, с цялото си уважение към институциите, да имаш премиер, който ходи да прави заварки на нещо, което го няма за проекта „Южен поток”. Не може вчера, да дойде български министър, дори да се нарича Стойнев, и да слезе секретарката - да вземе пълномощното на еврокомисаря Йотингер, с което, на практика, се отказваме от суверенитет и предоставяме на Европейската комисия да преговаря вместо България за „Южен поток”, критикува Бойко Борисов преди днешната среща на лидерите на формациите в Европейската народна партия, които се събират преди последното заседание на Европейския съвет за 2013 г.

Преди ден България официално упълномощи Европейската комисия в лицето на еврокомисаря Йотингер да води преговорите по проекта „Южен поток” от страна на България. Това се случи след неколкократно отправените критики от страна на ЕК към параметрите на споразумението, които не отговарят на изискванията в европейското законодателство за осигуряване на достъп до тръбата на трети лица и за недопускане на една и съща компания да е производител на суровина и да е собственик на инфраструктура за пренос, какъвто е случаят с руския гигант „Газпром”.

Насрочената среща между Йотингер и Стойнев обаче не се състоя заради появили се в последния момент различия в графиците на двамата, както обясни Министерството на икономиката и енергетиката в съобщение.

„Европейската комисия четири години нито веднъж не се е разминала в графика с мен или с моите министри”, изтъкна бившият премиер Бойко Борисов. „Те не само в графика имат разминаване. Те имат разминаване и в политиките. Това е просто голяма излагация – да ти отнемат правото да преговаряш като суверен, все едно да си назначиш служебен адвокат, защото не можеш, не разбираш, не знаеш, подвластен си, зависим си”, продължи лидерът на ГЕРБ. „Даже не са се срещнали с него. Да имаш министър-пощальон”, критикува още Борисов.

След това той насочи упреците си към оповестената по-рано в четвъртък информация от бившия енергиен министър Делян Добрев, че кабинетът влага близо 200 млн. лв. в проектната компания за „Южен поток” на фона на уверенията, че държавата няма да вложи никакви собствени средства в изграждането на тръбата. Драгомир Стойнев оправда това с необходимостта „да се задвижат нещата”.

„В същото време, когато това се случва, правителството взима решение да превежда стотици милиони към „Южен поток”. Абсолютно се повтаря сценарият с АЕЦ „Белене”. Стотици милиони ще потекат в различни посоки, които България след това няма да може да събере", прогнозира Бойко Борисов.

„Зависимостта на Станишев и Местан от Волен Сидеров и на това правителство от този златен пръст е безспорен факт”, каза още лидерът на ГЕРБ пред журналисти в Брюксел.

По отношение на сигнала, който евродепутати са подали до европейски институции срещу Волен Сидеров, Борисов коментира: "Това е хак на Сидеров, защото г-н Бинев той го създаде, той го прати в Брюксел. От ГЕРБ няма подписали се евродепутати. Това са депутати в Европейския парламент от други политически партии от Европа – и от ЕНП, и от ПЕС, и от Зелените, и от консерваторите, всички. Аз много пъти съм го казвал на Сидеров, че неговите врагове са другаде, и той ще остане в историята като човека, държал правителството на БСП и ДПС", каза Борисов.