Не съм подписвал договори със себе си, защото не съм такъв човек. Законодателството, което исках да въведа е германското строително законодателство. За разлика от госпожа Павлова, разбирам малко повече. За тези 11 месеца ми дойде до гуша от лъжите по мой адрес и адрес на МИП. Това заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, който представи отчета за свършеното за една година.

По-рано от ГЕРБ изнесоха информация, според която Данов е сключил външен договор за осъществяване на функции, свързани с изпълнение на държавната политика в ресора му, като не е ясно с кого е изключен той – дали някой друг е изпълнявал функцията на строителен министър, или Данов се е договорил със себе си.

"Не бих позволил някой друг да пише закони", увери министърът на инвестиционното проектиране.

Още в началото на мандата той се оказа в центъра на скандал заради информация, че неправомерно е получавал социални помощи от Франция.

„Основната ни задача бе създаването на единна кадастрална карта и за целта обезпечихме Агенцията по геодезия, картография и кадастър с 10 млн. лв.”, подчерта Данов и допълни, че са организирани обществени поръчки за целта.
Министърът на инвестиционното проектиране обясни, че за прецизирането на кадастралната карта е започнало и сателитно заснемане на територията на България.

Общите устройствени планове също бяха посочени от Данов като един от приоритетите на МИП. За осъществяването му, ведомството е финансирало задания на 39 общини. Подписани са и споразумения с още 41 общини за изработването на Общи устройствени планове.

През изминалата година МИП е подпомогнало и развитието на малките населени места, чрез финансиране на проекти по линията на Публичната инвестиционна програма на правителството.

От общо 237 кандидатствали проекта, ведомството е класирало 21 проектни предложения на стойност от 5,88 млн. лв. 12 от одобрените проекти са за рехабилитация на улици, 5 – за рехабилитация на зони за обществен отдих, 4 – за реконструкция и обновяване на сгради със социална значимост.

28 проекта на стойност 770 млн. лв. са получили досега разрешение за строеж от МИП. Повечето от тях са обекти с национално значение, подчерта министърът.

Министерството, управлявано от Иван Данов подготвя нова жилищна стратегия на България. Основните акценти в нея са мерките за енергийно конструктивно и устойчиво саниране.

МИП предлага също така концепция за социална жилищна стратегия за следващите 10 години. Тя е част от правителствената политика за интегриране на хората в неравностойно положение.