Скандалите около Корпоративна търговска банка трябва да приключат с пълно премахване на банковата тайна и излизане на информация наяве. В същото време, целият казус отвлича общественото внимание от случващи се в момента злоупотреби. Това заяви в студиото на „Лице в лице” председателят на БСП Михаил Миков.

„Прекалено е да се каже, че оттам (КТБ-б.р.) се е управлявала държавата. Предполагам, че има такива отношения между предстравители на други партии и други бизнесмени”, заяви „червеният” лидер.

По думите му междувременно се случва „голямото крадене в областта на екологията”, като то се изразява в плащане с европейски и бюджетни пари по няколко пъти за съоръжения като заводите за преработка на отпадъци. Миков поясни, че става дума за големите общини като Бургас, София и Пловдив (и трите – на ГЕРБ – б.р.).

Той подчерта, че през годините практиката е била МОСВ да отпуска на местните власти по 20-30 млн. лева за решаване на екологични проблеми, което обаче се прави неефикасно и едни и същи дейности се плащат от джоба и на европейския, и на българския данъкоплатец.

Лидерът на БСП даде пример със завода в Пловдив, който вече е заринат с вторичен отпадък и каза, че софиянци може да се наложи да плащат много висока такса смет.

Михаил Миков посочи, че партията ще сигнализира за нарушенията, а въпросът ще бъде поставен на парламентарен контрол.

С АБВ – само на маса и по места

„На маси може да сядаме, но не можем да сключваме споразумение, защото биха били безпринципни за хората и биха били в полза само за политиците” – така Миков коментира възможността за партньорство с АБВ на национално равнище на местните избори.

Все пак, той подчерта, че на местно равнище вече са изработени варианти за партньорства с други леви партии, ако се смята, че така социалната идея ще бъде укрепена. Такова ще е положението в Кюстендил, където БСП ще работи с „Движение 21” на Татяна Дончева.

Миков подчерта, че АБВ участва в дясно управление, което отнема доходи и права. Той обяви, че партията му е против промените в Конституцията и пенсионната реформа, като и за двете изрази мнение, че се правят без реален хоризонт.