Крайно време е да започнат да излизат имената на тези експерти, които местят напред-назад „История славянобългарска”, Ботев, Вапцаров, Смирненски. За това призова в декларация лидерът на БСП Михаил Миков.

Според Миков с тази политика се пренебрегва националният интерес, всява се хаос и страх сред гражданите.

„Вредният Закон за предучилищното и училищното образование поставя под въпрос развитието и бъдещето на българите като народ. Проблемите в закона не могат да се представят за изненадващи. Все повече деца и родители ще усещат това, което ГЕРБ им сервира като политика в средното образование. Ние предупреждавахме за тях многократно”, припомни Миков.

„Ако имената на експертите, усвоили милионите от Европа, за да направят тази каша в средното образование, все още не са известни на широката публика, то сред имената на тези 39 депутати, които са приели промените в закона, са – Милена Дамянова, Корнелия Маринова, Снежана Дукова, Ирена Коцева, Галя Захариева, Лъчезар Иванов. Нека да знаят родителите и децата кой направи кашата в образованието”, коментира лидерът на БСП.

По думите му образованието не е услуга, не е бизнес, а е благо и неотменимо човешко право, което трябва да бъде гарантирано от държавата за всеки гражданин.

От БСП смятат, че единствената реформа в образованието се състои от премахване на автори и произведения, отпадане на „История славянобългарска”, Ботев, Вапцаров и Смирненски.

Миков обяви, че ако до сряда Министерски съвет не внесе законопроект за отлагане влизане в сила на този закон, БСП ще внесе такъв законопроект. Смяната на министри не решава на нищо, смята лидерът на БСП.