Председателят на НС Михаил Миков поиска сериозен обществен дебат по промените в новия Наказателен кодекс. Той коментира готвените изменения в закона, които предизвикаха бурни реакции пред медиите във Видин.

Според него трябва те да бъдат подложени на широко обсъждане и не на парче, отделни текстове, извадени от контекста на целия състав. Трябва да бъдат обсъдени принципите в НК с гражданите, неправителствения сектор, с експертите и специалистите

Най-големият въпрос, който има и политическо измерение в предизборна обстановка е, колко и как да се дозира репресията, кои са целите на наказанието - превъзпитание или ограничаване, колко струва наказателната политика на държавата и кой я плаща.

По повод новата парламентарна сесия Миков посочи, че законодателите ще насочат усилия към подкрепа на правителствената програма, социалната политика, борбата с нелоялната конкуренция и злоупотребата с монополно положение.

В Народното събрание ще бъдат предприети и редица действия, свързани с оптимизация на работата на парламента - като електронизация, отчетност и прозрачност.

След като политическите групи в Народното събрания заявят своите приоритети в сряда, когато започва парламентарната сесия, от тях ще произтекат и последици за работата на парламента, каза Миков.