Ефектите от санкциите върху Русия и наложените контрасанкции стават все по-осезаеми и ден след ден се усещат в различни браншове.

Това коментира председателят на БСП Михаил Миков на конференция, организирана от близкото до партията Гражданско сдружение за обективна и честна информация (О.Ч.И.). В ръководството му влиза "червеният" депутат Таско Ерменков.

Той обясни, че миналата седмица е имал среща с производителите на калий в България и те са пряко засегнати от ограничителните мерки, които се въвеждат по отношение на един традиционен за тях пазар, какъвто е Русия.

"В България сме свидетели на ефектите, които се получават върху туризма. Видя се вече директна реакция на хора, които на улицата показват прогнозируем около 60% спад на туристическия поток", обясни Миков.

Според него освен преките ефекти от наложените санкции и съответните ограничения на икономическите отношения от страна на Руската федерация, има и още един ефект – пренасочване на традиционни икономически отношения към други части на света.

"Следващ въпрос – големият натиск, който се получава от страна на производителите от Стара Европа, след като достъпът до пазара на Русия им е ограничен върху пазарите на страните от Югоизточна Европа. Конкретно това означава – ефектите, които ще се случат в млекопроизводството, след отпадането на млечните квоти тези дни и натискът, който ще дъмпингира пазара на неукрепналите и неконкурентните в тази сфера икономики на Югоизточна Европа", каза още Миков.

"БСП три пъти предлага на парламента да обсъди ефекта от санкциите, наложени от ЕК и от други органи на ЕС срещу Русия. Три пъти мнозинството го отхвърля без аргументи". Това заяви народният представител от ПГ на БСП Лява България Валери Жаблянов.