Председателят на Народното събрание Михаил Миков отказа да поеме отговорност за осигуряване на кворума в пленарна зала, както нееднократно настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при опитите да се гласува вот на недоверие през изминалата седмица.

„Просто няма да говоря. Кворумът зависи от народните представители, ако присъстват в пленарната зала - ще има кворум, ако не присъстват - няма да има кворум. Това е в отговорността на всеки народен представител”, заяви Михаил Миков пред „Дарик”.

След като обясни ситуацията като „опит за деструкция на парламента”, за да може да се стигне до избори, той посочи: "Никой никога не е изключвал предсрочни избори, дори и в далеч по-стабилна ситуация."

Той побърза да уточни, че евентуален предсрочен вот, както и пълен мандат на правителството зависят от много фактори.

Според него изминалата парламентарна седмица е била изгубена за важни законопроекти. „Това не може да продължава безконечно. Следващата седмица ще бъде важна и ще очертае накъде върви България. Ако парламентът не заседава, кризата ще се задълбочава и може да доведе включително и до предсрочни избори – и всеки трябва да понесе отговорността за това”, уточни парламентарният шеф.

Коментарът му дойде след края на напрегнатата пленарна седмица и безпрецедентното протичане на процедурата за вот на недоверие.

„Отговорност на всички народни представители е да присъстват в пленарната зала. Всеки от тях отговаря пред Конституцията", подчерта Михаил Миков с препратка към поведението на народните представители от ГЕРБ, които в петък останаха в коридорите на парламента, а заседанието се провали заради липса на кворум.

„Изборите от 12 май очертаха парламентарната конфигурация и значението на всички парламентарни групи в нея”, допълни Миков.

Той настоя, че опозицията в лицето на ГЕРБ трябва да направи компромис, за да получи време правителството да предприеме очакваните от хората мерки. „Проблемът на невъзможността на ГЕРБ, макар и най-голяма политическа партия, се корени не само в днешните резултати, но и във времето на тяхното управление”, заяви Миков.