Лидерът на БСП Михаил Миков призова да се увеличат редица социални помощи за деца и родители, ако е вярно, че има драстично преизпълнение на приходите. Също така обяви, че истерията около паметника на цар Самуил измества теми като цената на тока и.

„Ако е вярно, че има драстично преизпълнение на приходите, спешно трябва да бъде обсъдено увеличение на замразените плащания с бюджет 2015”, заяви Миков.

Сред замразените плащания с бюджет 2015 г. той посочи размера на месечните помощи за деца, помощ при близнаци, обезщетение за отглеждане на дете, месечната добавка за деца с увреждания, помощта за първокласници. „Когато тези средства ги има в бюджета, трябва спешно преразглеждане на тези плащания”, категоричен е лидерът на БСП. Според него трябва да се преразгледа и средномесечният доход за придобиване на право на семейни помощи, тъй като на годишна база за тази година доходите на работещите бедни са били намалени чрез отнемане на възможността за 10 процента възстановяване на данъка.

Доколкото увеличението на цените на електроенергията ще се отрази както на битовите потребители, така и на бизнеса, това ще рефлектира в цените на стоките нагоре, коментира Миков. Според него цените трябва да бъдат компенсирани. Как така се увеличават цените на стоките и не компенсираш, щом имаш такива превишения на приходите над разходите, попита реторично той.

Връщането на ГЕРБ и дясната коалиция на власт се отразява в цените на електроенергията, толерират се частни монополи, тоест ЕРП-та във внесения проект на доклад, очевидно е, че започва отново старата игра, която ощетява държавните дружества, в случая - НЕК, заяви председателят на БСП.

Помолен да коментира паметника на цар Самуил, Михаил Миков каза, че на него му харесва и допълни, че всеки творец, когато създава свое произведение, влага в него своето разбиране. Според него това е част от заместващите теми, за да не се говори за цените на тока или социални теми.

На днешното заседание на ИБ на партията е обсъден първоначален проект на предизборна платформа за участие в местните избори като развитие на левите стандарти. Вече има утвърдени 18 кандидати за кметове, а до края на август трябва да се проведат всички конференции по места във връзка с излъчването на кандидати.

„Амбицията е да запазим сегашните си резултати, тоест около 70 кметове. Изключително важно е гласуването за представителство в общинските съвети, за да могат левите стандарти да бъдат прилагани”, посочи Миков.

На въпрос за евентуално изключване на Георги Кадиев от парламентарната група във връзка с предложените законови промени в Изборния кодекс за майчиния език, Миков припомни, че групата се е разграничила от действията на Кадиев и го е призовала да оттегли внесения законопроект, а днес Изпълнителното бюро също се разграничава ясно и категорично от поведението на Кадиев по този въпрос.

Попитан за твърденията за подкуп, Миков заяви, че това не са първите интриги и преди месец-два е имало подобни в друга сфера. „Очаквам, че до изборите, ще има още такива действия”, посочи Миков и допълни, че целта е насочена по-скоро върху удар върху моралния облик на партията. „Хубавото е, че повечето хора го разбират”, отбеляза той.