Протестът на общопрактикуващите лекари е справедлив. Ние подкрепяме министърът да си събере чуковете – като не си ги събере той, Борисов ще си събира чуковете сам. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в студиото на „Лице в лице” по адрес на д-р Петър Москов, срещу когото медиците са вдигнаха на протест.

Социалистът подчерта, че вот на недоверие ще бъде искан не срещу министъра, а срещу цялостната политика на правителството: „Борисов е пряко отговорен за това, което се случва в здравеопазването. Щом държи Москов, значи той отговаря”.

Миков обяви, че се готви промяна, с която от пациентите да се искат още пари в болниците – за избор не само на лекар, но и на санитари и сестри. Той подчерта, че както в „алъш-вериша” с ваксините, така и тук Москов ще отрича, но в крайна сметка ще се окаже вярно.

„Справедливият протест удря върху пациентите”, призна лидерът на БСП и запита какво би довело до махане на здравния министър от кабинета: „Да заколи човек на „Света Неделя” ли, че да си тръгне?”.

Михаил Миков коментира, че е възможно БСП да се присъедини към ДПС за вот на недоверие в сектор „Външна политика”. Движението се разгневи от изказване на външния министър Даниел Митов, че епохата на мултикултурализма е приключила. Председателят на БСП отбеляза, че освен това с помощта на първия ни дипломат отношенията ни с Русия са на безпрецедентно ниско ниво.

В отговор да въпрос защо атакува министри, свързвани с Реформаторския блок, Миков отговори: „Те са министри на Борисов”. Последваха критики срещу Румяна Бъчварова, която е икономисала 65 млн. лева „с цената на пълна демотивация и разбиване на системата” в сигурността.

Той посочи и че пътната мрежа на страната е в много лошо състояние, защото всички средства са насочвани към мегапроектите, „които дават повече пиарски възможности и процентите от тях са по-големи”.

По темата с предстоящия конгрес на БСП, Михаил Миков заяви, че приема над 70-те си номинации за оставане на поста. Според него никой от конкурентите му не критикува курса на партията, а за броя им (17 до момента) отбеляза, че състезанието е за „престижно място”.

На въпрос дали БСП е достатъчно активна опозиция и защо сякаш Бойко Борисов повече се ядосва от изказванията на ДСБ, лидерът на левицата отговори: „Опозицията е важно да бъде чувана от гражданите, дали управляващите не я чуват е друг въпрос. Като не я чуват, си тръгват”.