Най-голямото предизвикателство пред нас е да не отстъпим от обещанията си, когато участваме в управлението. Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред 49-ия Конгрес на партията, на който лидерът ще се бори за преизбиране.

„Отбелязваме 125-тата си годишнина като основна опозиционна алтернатива на властта. Дългата ни история е част от нашата легитимация да направим заявка за бъдещето. Това не е достатъчно. Това означава една огромна отговорност. Нашата задача е да кажем, че налаганият с десетилетия ултранеолиберален модел има алтернатива“,посочи Михаил Миков.

„Прекратяването на неполитическите зависимости също носи доверие. Тези зависимости нанасят поражения върху лявата политика и тя страда много повече от дясната, защото зад тях надничат частни и бизнес интереси. На някои места БСП се използва като търговска марка за прокарването на такива интереси. Крайно време е това да спре. Ние се противопоставяме на този процес и ще продължим да предприемаме всичко необходимо за ограничаването и премахването”, каза той.

Според него на България й трябва президент "родолюбец и патриот", а курсът е един - към предсрочни парламентарни избори.

Снимка: Ладислав Цветков

Той се обяви за повече „ние” и по-малко „аз” и призова левите партии да тръгнат в настъпление. „Дясното управление се изражда все повече в авторитаризъм, дори с неофашистки прояви”, констатира той.

Според Михаил Миков, българската демокрация е болна: „Симптомите са недоверие в институциите и политиките, огромни социални и икономически неравенства”.

По думите му се наблюдава размиване на лявото и дясното, макар историческият спор между тях да не е приключил. Причините са в невъзможността на демокрацията да се противопостави на неолиберализма.

Снимка: Ладислав Цветков

Сред причините за подкопаване на демокрацията Миков посочи и нечестните избори: „Все повече хора разбират, че нищо не зависи от тях, че правото им на избор е отнето от онези, които опорочиха изборите ,които смесват лявото с дясното“. По думите му задължителните избори няма да променят това усещане.

Външнополитическо

Външната ни политика не може да бъде разменна монета за някакви други, не на българите интереси, категоричен е Мигаи лМиков.

"Противопоставяме се на този подход, който превръща България в покорен изпълнител на чужди решения, без да се държи сметка на нашия интерес. Външната ни политика не може да бъде разменна монета за някакви други, не на българите интереси", заяви още лидерът на БСП и допълни, че не смята България за фронтова държава.

Снимка: Ладислав Цветков

"Недопустимо е примирението, с което правителството прие Споразумението между ЕС и Турция без да защити нашия интерес", каза той.

По думите му споразумението предоставя европейска солидарност за държава, която не е член на ЕС, докато най-бедната страна членка на Съюза рядко се ползва от нея и то в много скромни размери. "Охраняваме 1300 км външна европейска граница по Шенгенски стандарти и за наша сметка, но не сме част от Шенген“, отбеляза Миков.

Той запита защо не е имало сериозен дебат у нас по темата за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.