Край на ерата "Станишев" начело на БСП. Наследникът му Михаил Миков, избран на червения конгрес в неделя, имаше натоварен работен ден, след като трябваше да разпредели времето между двете си работни места.

За председателя на Народното събрание Михаил Миков денят започна традиционно - в сградата на парламента. Въпреки новия му пост на лидер на левицата, оказа се, че парламентарните задачи са с приоритет. „Доста натоварено е в Народното събрание, утре ще има извънредно заседание, има неща, с които трябва да приключи мандата”, коментира той в понеделник сутринта.

Колегите му от групата в БСП обявиха, че чакат завой наляво. „Хората го очакват. И кандидатите за председател го видяха, и новият председател трябва да го отчете”, коментира депутатът-социалист Борис Цветков.

След като се срещна с депутати и получи цветя в парламента, програмата на Миков продължи да е натоварена. Новият председател на БСП беше принуден днес да раздели работното си време между народното събрание и „Позитано” 20.

В Централата на БСП вече го очакваха и колегите му, и симпатизанти. „Изключително право на председателя е да избере своя екип, той трябва да мине и през Национален съвет и, предполагам, от него ще чуем промените, които смята да направи”, коментира Йотова.

Оказа се, че докато хората прииждат, Миков е успял да огледа и новото си работно място. „Бях в кабинета, имахме срещи, разпределихме задачи и продължаваме”, посочи той и в централата на БСП.

Президентът и лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан също изпратиха поздравления до Миков. Борисов призовава за силно ляво и дясно в политиката и сблъсък на послания, а Местан желае „градивност и авангардност”, и уверява в „конструктивната нагласа на ДПС”.