Бившият вътрешен министър и настоящ председател на Народното събрание Михаил Миков беше избран за председател на Българската социалистическа партия по време на нейния 48-ми конгрес.

На балотажа той победи икономическия министър в оставка Драгомир Стойнев.

726 делегати гласуваха на втория тур за избор на председател на БСП. За Драгомир Стойнев са гласували 333 делегати, за Михаил Миков - 377.

Недействителните бюлетини са 16, действителните – 710.

Победителят е смятан за по-близък до ръководството на Столетницата, а подгласникът му беше почти в прав текст посочен от Сергей Станишев за наследник на поста.

На въпрос дали ще включи в екипа някой от останалите претенденти, Миков заяви, че е твърде рано да говори за това и добави, че не желае да работи под натиска на хора и организации, които искат да влияят на БСП.

Запитан, какво ще е първото, което ще направи, след като е избран за лидер, Миков се пошегува, че ще се наспи.

За предсрочните избори на 5 октомври той заяви, че предстои да бъдат взети първите решения и след това ще ги обяви пред обществото.

"БСП заслужава да бъде най-силната в новия 21 век", заяви Михаил Миков.

Той обеща достоен резултат за 120-годишнината на партията.

„България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденции”, посочи Миков.

Денят започна с близо 30 номинации за лидер на БСП. След тричасово закрито заседание останаха само деветима.

На първия кръг Георги Кадиев получи 29 гласа или 3,9 %. Георги Гергов - 63 гласа – 8,48 %. Драгомир Стойнев бе със 126 гласа – 16,96 %. Корнелия Нинова взе 119 гласа – 16,02 %. Красимир Премянов получи 7 гласа или 0,94 %. Красимир Янков бе с 46 гласа – 6,19 %. Мая Манолова получи 83 гласа – 11,17 %. Михаил Миков имаше 167 гласа, 22,48 %.а Янаки Стоилов - 103 гласа или 13,86 %.

Така смятаните за периферни кандидати Корнелия Нинова и Янаки Стоилов почти стигнаха до балотаж. Смятаната за фаворит поне за втори кръг Мая Манолова остана далеч зад тях.

Преди това в емоционално слово напускащият поста Сергей Станишев поиска нов мандат начело на Партията на европейските социалисти (за което получи подкрепа от съпартийците си), призна за допуснати грешки, призова за нов начин на работа с коалиционните партньори и даже протегна ръка на АБВ на Георги Първанов.

Самото гласуване този път беше тайно - в тъмни стаички в НДК. Въпреки това вечният опозиционер в редиците на БСП Георги Кадиев заяви, че "апаратът" се опитва да наложи своето мнение т.е. да контролира вота.

"Сергей Станишев дори спомена, че бил чул, че някакъв оръжеен търговец бил купувал делегати в името на някой. Ние, ако тук започнем да се купуваме и продаваме, какво остава навън като отидем", възмути се Кадиев.

КОЙ е Михаил Миков?

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула.

Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент по наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски".

Михаил Миков е председател на 42-рото Народно събрание от 21 май 2013 г. до момента. Народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-то Народно събрание от Изборен район Видин. От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Заместник-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г.

Ръководител е на Делегацията в Интерпарламентарния съюз от 1 август 2013 г. до момента. Член е на Групата за приятелство България – Сърбия от 27 ноември 2013 г. до момента.