Демонстрацията на сила, която се прави от властта, от Бойко Борисов, години наред, тя  възпитава такъв тип поведение – на саморазправата. Това каза председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Tази сутрин“ по bTV, коментирайки т. нар. „граждански патрули“.

Според него наличието на такива отряди показва „отсъствие на държава, независимо дали става въпрос за бежанците или за саморазправите. Когато няма държава, в сила влизат правилата на джунглата (...) Законът в нашето общество, където държавата отсъства, е законът на силния, на джунглата. И говорим, че сме в Европа, парадоксално е“.

Миков коментира и интервюто на премиера за bTV, от което стана ясно, че България е доста социална държава, след като пенсионерите получават добавки за Коледа и Великден.

Снимка: bTV

„Ако не беше тъжно, щеше да е доста смешно. Да вземем равнището на заплащане на труда в България – работникът у нас получава средно 15,5% от средната европейска заплата, а БВП, който произвежда, е около 45% от средноевропейския“, посочи лидерът на БСП. Това правителство е виновно, че усилва тенденцията на асоциалност на политиката. Тя следва от прокарвания години наред либерален модел, в който печалбата е в основата на всичко, а трудът е смачкан. Именно затова България намалява с 48 хил. души годишно. Тези статистики са много по-ясен измерител на това дали България е социална държава, а не приказките на премиера и кризисния пиар, каза Миков.

Запитан дали наистина Делян Пеевски си тръгва, както каза Борисов пред bTV, Миков отговори: „Не знам, трябва да питате него. Не съм забелязал засега да напуска страната или поне няма официално изявление по този въпрос. Не бих искал да коментирам отделно поведение, големият въпрос е накъде върви България. Има и други големи играчи, освен Пеевски, например Кирил Домусчиев, които са близко до властта, които получават обществени поръчки – очевидно е, че държавата, в лицето на премиера, е тази, която разпределя порциите.

Според Миков при спирането на обществени поръчки „става въпрос на преразпределение и стряскане от невъзможността да се плаща по тях. Става въпрос за изчерпване на възможностите външния дълг, натоварване, което ни тласка към дългова спирала (...) Външният дълг се влага за неща, които не носят възвръщаемост“. Идва време, когато този  дълг ще трябва да се плаща, а той не донесе онова увеличение на БВП и потреблението, което се очакваше. В Румъния, например, за миналата година има 17% ръст на потреблението. Значи нещо е по-добре, каза Миков.

По думите му оградата по границата с Турция е „типичен пример как когато няма прозрачност в обществените поръчки, не се случват обектите. Някакви пари се харчат, а не се постига целта“.

Снимка: bTV

Самият факт, че армията беше мобилизирана и пратена на границата, отговаря на въпроса дали МВР се справя с опазването ѝ – категорично не, въпреки, че това е функцията на МВР, каза Миков.

За БСП лидерът каза, че партията тази година показва изключителна воля за обновление – близо 50% от председателите на общински съвети са нови и навлизат много млади хора.

Миков обаче отказа да каже дали БСП ще има отделен кандидат за президент.

Вижте целия разговор във видеото.